Universitäres Herzzentrum Hamburg

Het ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra samen met Möhn+Bouwman, voor de state-of-the-art kliniek heeft een eervolle vermelding voor de architectuur gewonnen in een internationale ontwerpwedstrijd. De kliniek is ontworpen als een moderne en toekomstbestendige cardiologische kliniek voor het academische ziekenhuis in Hamburg.

De gezondheid van de patiënten en staf staat centraal. Hierbij zijn licht, lucht en groen de drie kernbegrippen. Dit principe is zelfs in de parkeerlaag te vinden waar een canyon met begroeiing van drie ondergrondse lagen zorgt voor een natuurlijke lichtinval. Deze canyon zorgt tevens ervoor dat de parkeergarage natuurlijke geventileerd kan worden. Om geluids- en stankoverlast vanuit de parkeerkelder te voorkomen is een waterornament toegepast met lopend water. Hierdoor worden stofdeeltjes afgevangen en overstemd een natuurlijk geluid.

De  entree wordt gedomineerd door de OK’s die als een overstek erboven uit steken. Deze overstek markeert de entree en sturen bezoekers en patiënten vanzelf de goede richting op. Te samen met 2 grote atria zorgt de overstek voor een duidelijke oriëntatie en routing door het gebouw. Deze twee atria zorgen met hun terrassen vol groen ook voor veel daglicht binnen het gebouw.  Alle verticale logistiek is rondom de atria geplaatst zodat de atria niet alleen visueel maar ook functioneel het hart van het gebouw vormen.

Patiëntenkamers zijn ontworpen in kleine clusters met daarin alle voorzieningen. De kamers zelf bevatten een zitje in de zigzag gevel die optimaal uitzicht biedt voor beledigde patiënten. De zitjes, het groen en het vele daglicht zorgen voor een vriendelijke en een op de menselijke maat toegesneden omgeving waarbij de focus ligt op de gezondheid van zowel patiënt als staf.

Opdrachtgever

UKE GmbH

Adviseurs

i.s.m. Möhn+Bouwman

Locatie

Campus Forschung
202551  Hamburg
Duitsland

Functie

Ziekenhuizen, Ziekenhuizen internationaal

Status

prijsvraag

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten