Streekziekenhuis Koningin Beatrix – Hal en Luifel

Het oorspronkelijke ontwerp (1979-1982) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix bestaat uit een lineaire structuur, waarbij de bouwdelen onder een hoek van 45º op de hoofdas zijn gepositioneerd. Tussen deze bouwdelen zijn binnentuinen ontworpen. Door diverse ontwikkelingen was het entree- en ontvangstgebied van het ziekenhuis toe aan vernieuwing. Dit gecombineerd met een matige zichtbaarheid van de hoofdentree gaf de doorslag om het gebied grondig te renoveren. Tegelijkertijd besloot het ziekenhuis om de parkeervoorziening te herstructureren. Patiënten en bezoekers van het ziekenhuis vinden nu vanzelfsprekend de route naar het parkeerterrein, de vernieuwde en uitgebreide hoofdentree met luifel en hal.

De hal en luifel bestaan uit grote houten liggers en een glasdak. Zij geven het ziekenhuis een lichte, ruime en open uitstraling en zorgen voor een warme en hartelijke ontvangst. In de hal is, naast ruimte voor commerciële functies, een uitnodigende ruime trap ontworpen, waardoor een duidelijke verbinding met de verpleegafdelingen op de eerste verdieping ontstaat. Het gebruik van een sober, warm grijzig/wit kleur- en materiaalpalet van larikshout, leisteen, thermisch verzinkt staal, aluminium en glas zorgt voor aansluiting bij het bestaande gebouw en geeft het geheel een eigentijdse uitstraling. De hal situeert zich zichtbaar in een bestaande binnentuin, waardoor de koppeling met de andere binnentuinen geherdefinieerd is.

Om de overlast tijdens de werkzaamheden tot een minimum te beperken, de bestaande hoofdentree en bijhorende functies bleven in gebruik, is ervoor gekozen om het meeste materieel over het ziekenhuis heen in de binnentuin te tillen. Zo werden ook de houten liggers voor de glaskap van de hal, met afmetingen van 19m lang en 1,5m hoog, stuk voor stuk op hun plek gehesen. In de binnentuin zijn ze bevestigd aan bestaande betonkolommen om de gewenste kolomvrije hal te creëren. Deze bevestiging werd constructief mogelijk door de kolommen te voorzien van een 1cm dikke rondgezette stalen mantel. De liggers van de luifel zijn elk 24m lang en 1m hoog. Zij liggen aan de ene kant op het ziekenhuis, aan de andere kant hangen ze aan drie taps toelopende stalen pylonen.

In de kelder onder de hal regelen installaties het binnenklimaat. De nieuwe leistenen vloer in de hal is voorzien van vloerverwarming en -koeling. Lijnroosters in de vloerrand zorgen voor de aanvoer van verse lucht en in de rand van het aangrenzende gangplafond is de afzuiging geregeld. Voor het welbevinden van de gebruiker is het glasdak voorzien van te openen ramen, deze zijn niet noodzakelijk voor klimaatbeheersing.

Opdrachtgever

Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Adviseurs

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: Verweij RTB

Locatie

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Hoofdlocatie)
Beatrixpark 1
7101 BN   Winterswijk
Nederland

Functie

Ziekenhuizen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten