Parkeergarage St. Antonius Ziekenhuis Utrecht

Het St. Antonius Ziekenhuis beschouwt een parkeergarage niet alleen als een doelmatige voorziening om zoveel mogelijk auto’s in te stallen, maar ook en vooral als de hoofdingang van het ziekenhuis: immers, tachtig procent van alle bezoekers komt via de garage het ziekenhuis binnen. Er is dan ook veel aandacht besteed aan ruimtelijke beleving, oriëntatie, materiaal en sfeer.

Aankomend per auto rijdt de bezoeker als vanzelf de parkeergarage in. Om de oriëntatie zoveel mogelijk te vergemakkelijken zijn trap en lift van buitenaf al duidelijk zichtbaar. Via dit stijgpunt komt de bezoeker vanuit de parkeergarage binnendoor in de traverse, één van de haaks op elkaar staande hoofdassen van het ziekenhuis op de eerste verdieping. Aan één kant van de traverse liggen de centrale receptiebalie, publieksfuncties en alle poliklinieken, aan de andere kant het Medisch Psychiatrisch Centrum. Vanuit de traverse is de parkeergarage ook weer duidelijk zichtbaar door grote glasvlakken in de tussenwand.

De gevel bestaat uit matglazen lamellen, die het daglicht filteren en zo verblinding voorkomen. De lamellen zijn zo geplaatst dat er voldoende visuele afscherming is naar het ziekenhuis zelf, maar ook voldoende openheid voor natuurlijke ventilatie.

Opdrachtgever

St. Antonius Ziekenhuis

Adviseurs

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installatie: Halmos Adviseurs B.V.

Locatie

Soestwetering 1
3543 AZ   Utrecht
Nederland

Functie

Parkeergarages

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten