NL | EN | FR

Sportbasisschool Destelbergen

De Sportbasisschool Destelbergen is gestart als kleine jongensschool. In de jaren ‘90 is de school zich meer gaan toeleggen op sport en lichamelijke opvoeding, vanuit het idee dat kinderen de lesstof beter opnemen als ze tussendoor kunnen bewegen. De leerlingen krijgen hier twee keer zoveel uren bewegingsonderwijs per week als gebruikelijk. Ons ontwerp omvat vervangende nieuwbouw voor de functies refter, sport en sanitair en uitbreiding met een extra ruimte voor bewegingsonderwijs, een lerarenkamer en extra klaslokalen.

De locatie is zeer krap en het bestaande schoolgebouw is door herhaaldelijke uitbreidingen wat rommelig geworden. Het nieuwe vervangende bouwdeel is daarom eenvoudig en abstract ontworpen, met vloeiende lijnen en grote vlakken. Een grote transparante luifel markeert de nieuwe ingang en biedt bij regen een beschutte speelgelegenheid. De bestaande zijdelingse inrit, meer als een leveranciersingang dan een hoofdingang, is vervangen door een rechtstreekse toegang vanaf de Zandakkerlaan. Zo krijgt de school een eigen gezicht naar de straat.

De grote ruimten liggen op de begane grond aan de grote speelplaats. Refter en bewegingslokaal kunnen tot één grote ruimte worden verbonden voor uitvoeringen en evenementen. Door een tussenverdieping te ontwerpen kunnen ondersteunende functies efficiënt worden gestapeld. Klaslokalen en lerarenkamer liggen in een vrij indeelbare zone, ondersteunende functies in een aparte lagere zone. Het kleine godsdienstlokaal is tussen onderwijslokalen gesitueerd zodat het ook gebruikt kan worden als studieruimte. Alle onderwijsruimten liggen op de verdiepingen en kunnen bij verhuur van de ruimtes op de begane grond gemakkelijk worden afgesloten.

OPDRACHTGEVER

Scholen van morgen AG Real Estate COPID

ADVISEURS

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: DWA Installatie- en Energieadvies

LOCATIE

Zandakkerlaan 14
9070  Heusden (Destelbergen)
België

FUNCTIE

Basisonderwijs

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten