Verbinding door een zorgpromenade
Het nieuwe ziekenhuis bevindt zich in het noordwesten van het Gasthuisterrein, terwijl het zuidwesten in de toekomst gereserveerd is voor woningbouw. In het zuidoosten bevindt zich het bestaande Zuiderpoortgebouw, met daarboven de nieuwe parkeergarage voor het personeel. Aan de noordoostelijke zijde staan de bestaande gebouwen voor de poliklinieken, namelijk het Boerhaavegebouw, het labgebouw en het SAHZ-gebouw. De goederenontvangst zal worden gerealiseerd tussen het SAHZ-gebouw en de personeelsparkeergarage. Om het ziekenhuis te verbinden met de bestaande poliklinieken, het logistieke hof en de personeelsparkeergarage, wordt een verbindingsgang aangelegd. Bovendien zullen groenvoorzieningen worden geïntegreerd tussen deze gebouwen. Integraal tussen de nieuwbouw en de bezoekersparkeergarage zal een entreeplein worden gecreëerd. Het geheel vormt de Healthy Valley, een samensmelting van deze elementen.
De Healthy Valley is een sterk concept voor het gasthuisterrein en is een voortzetting van de groene corridor uit Schalkwijk Midden. De Valley moet rond en tussen de gebouwen doorlopen en eindigen bij het ziekenhuisgebouw. Door te vertakken naar groene vingers tussen het gasthuis, voorkomen we dat de ruime groene vallei eindigt in beperkte groene zichtlijnen.
Duidelijke functionele scheiding
De duidelijke functionele scheiding tussen de bovenste (klinische verblijfsafdelingen incl. Vrouw Kind Centrum) en onderste bouwlagen (intensieve medische procedures) is ook terug te zien in de structuur (hybride structuur) en architectuur.
De onderbouw van het ziekenhuis wordt in beton uitgevoerd, vanwege de grote overspanningen, zware robuuste apparatuur en het beperkte onderzoek omtrent het gebruik van hout voor dergelijke modulaire ruimten. Voor de onderbouw streven we naar een ritmische bakstenen gevel die zowel harmonieus in de omgeving opgaat als een eigen identiteit uitstraalt. De bovenbouw kenmerkt zich door kleinere ruimtes en gestapelde identieke afdelingen die veel repetitie met zich meebrengen. Twee eigenschappen waarbij een houtconstructie voordelen biedt: efficiënter bij kleinere overspanningen, prefab in elkaar zetten op de bouwplaats en het verkorten van de bouwtijd en daarmee ook de bouwkosten. Ook is houtbouw volledig demontabel en herbruikbaar. In de gevel van de bovenbouw streven we naar een strakke en heldere structuur die de lichtheid van de houten constructie weerspiegelt. De verhouding tussen open en gesloten elementen volgt de plattegrond.


Scheiding tussen openbaar en personeelsgebied
Op de begane grond is er een duidelijke scheiding tussen het openbare gebied met entree, foodcourt, supermarkt en andere voorzieningen, en het personeelsgebied. Het personeelsgebied bevindt zich centraal in het gebouw en is verbonden met alle ‘achterdeuren’ van de afdelingen, wat het werkproces optimaliseert. Als bezoeker of patiënt kun je via een openbare verbinding altijd op de juiste plek komen zonder weer buitenom te hoeven lopen. Patio’s zorgen voor veel daglicht in de functies van de onderbouw. Het zicht op groen stimuleert beweging, zowel bij personeel als bij de patiënt. Door altijd zicht naar buiten te hebben in de gangen is het makkelijker voor het personeel en de bezoeker om zicht te oriënteren.
Scheiden van stromen
In de onderbouw zijn verschillende stijgpunten zo gepositioneerd dat stromen van personeel, logistiek, klinisch transport en logistiek zo veel mogelijk gescheiden worden. Daarnaast worden deze stromen van het publieke verkeer gescheiden door de centraal gelegen personeels-as en een aparte publieke verkeersroute aan de buitenzijde van het gebouw. Afdelingshubs aan de personeels-as zorgen voor kortere afstanden voor personeel en logistiek. De bovenbouw kenmerkt zich door een dubbele carré die centraal ontsloten wordt door twee aparte stijgkernen: een publieke kern én een logistieke/ klinische kern. De indeling van de carrés is opgezet volgens spiegelsymmetrie, waardoor de units identiek kunnen worden ingedeeld.

