NL | EN | FR

Franciscus Gasthuis

“Gezamenlijke identiteit naar buiten, eigen signatuur binnen”

Het ontwerp van het Franciscus Gasthuis uit 1975 is gemaakt door Kraayvanger in samenwerking met Hendriks van den Bosch Campman Architecten, de voorloper van ons bureau. De opzet was een brede onderbouw met publieke functies, onderzoeks- en ambulante functies met daarbovenop een beddentoren. Dit was een gangbaar gebouwtype uit die tijd, niet alleen voor ziekenhuizen, ook het gebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam heeft deze opzet.

In 2000 zijn we begonnen aan een fasegewijze renovatie die uiteindelijk meer dan tien jaar zou gaan duren. De belangrijkste problemen waren dat het beddenaantal inmiddels zover was teruggelopen dat de beddentoren te groot was geworden en de onduidelijke ingangssituatie met aparte ingangen voor beddenhuis en polikliniek. De ambitie van het FG was een toegankelijker en levendiger begane grond en meer diversiteit in de functionaliteit (meer dagbehandeling en verschuiving van klinische bedden naar bedden in een zorghotel).

De prachtige moderne witte gevel met grote glasoppervlakken is in de loop van de jaren een baken langs de noordelijke ring van Rotterdam geworden en deze staat na de renovatie nog steeds in al zijn strakke functionaliteit te stralen, ondanks zware isolatiematerialen is het uiterlijk hetzelfde gebleven.

Bij de renovatie zijn de verschillende toegangen die tot dat moment in gebruik waren, vervangen door één centrale hoofdingang voor zowel kliniek als polikliniek, gelegen aan de voorzijde van het gebouw. De plint bevat nu een ruime publieksentree en algemene voorzieningen, terwijl in de toren de verschillende afdelingen gehuisvest zijn. In 2007 is de parkeergarage bij de entree gerealiseerd en is het gehele voorterrein vernieuwd, waarbij de routes zijn geoptimaliseerd en er tegelijkertijd een aantrekkelijk voorplein is aangelegd. Daarmee is de begane grond als publiekslaag veel aantrekkelijker, dynamischer en levendiger geworden met tegelijkertijd een veel betere oriëntatie en functionaliteit.

In het interieur zijn de afdelingen met verschillende kleur- en materiaalconcepten vormgegeven. Elke afdeling met haar eigen stijl en meubilair zodat deze ook voor de bezoekers en patiënten individueel herkenbaar zijn. We hebben zo de dialyseafdeling, de dagbehandeling, de operatieafdeling, de intensive care, het zorghotel, de polikliniek, de kraamafdeling, de kinderafdeling, de neonatologische afdeling, de hartbewaking en de algemene verpleegafdelingen elk met hun eigen signatuur en eigen karakter vernieuwd en heringericht naar de medische eisen van deze tijd. Het FG is daarmee een toonaangevend ziekenhuis geworden in de Rotterdamse regio.

OPDRACHTGEVER

Franciscus Gasthuis en Vlietland

ADVISEURS

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra

LOCATIE

Kleiweg 500
3045 PM   Rotterdam
Nederland

FUNCTIE

Renovatie, Ziekenhuizen

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten