Glazen entreehal
De ingang en de volledig glazen entreehal van het ziekenhuis worden geaccentueerd door zes brede betonnen schijven met daartussen zeven glasvlakken van drie verdiepingen hoog.
De onderbouw van drie lagen is opgetrokken uit een eenvoudige, rode baksteen: de behandellaag, publiekslaag en staflaag. De technieklaag op de vierde verdieping heeft een gevel van matglazen U-profielen en fungeert in het beeld als een intermediair naar de bovenste lagen – de verpleeglagen – die een gevel hebben van lichtgrijze, vlakke, aluminium panelen. Deze komen aan de voorkant los van hun ondersteuning en ‘zweven’ boven de ingang. De plattegronden zijn gebaseerd op een matrixstructuur van modules op een grid van 7,2×7,2m, gescheiden door groene daglichtpatio’s en verbonden door glazen verbindingsgangen die tevens dienst doen als lichte wachtruimtes.
Orthogonale opzet
Bezoekers kunnen zich gemakkelijk oriënteren door de orthogonale opzet met twee kruisende hoofdassen, het gericht gebruik van daglicht, groen en de verschillende herkenbare karakters van de afdelingen.
De verschillende gebruikersgroepen (van patiënt tot student en van arts en medewerker tot onderzoeker) hebben eigen herkenbare plekken gekregen, geaccentueerd door de toepassing van een uitgekiend kleurconcept van vier huisstijlkleuren in de ene richting gecombineerd met vier bloemmotieven in de andere richting. De gebruikte bloemmotieven zijn allemaal ontleend aan planten die genoemd zijn naar de heilige Antonius met allemaal een uit de middeleeuwen stammende vermeende geneeskrachtige werking.
Goede logistiek en een sterke functionele indeling
Er is veel aandacht besteed aan een goede logistiek en een sterke functionele indeling. Zo zijn de liften gescheiden voor bezoekers en staf. De dienstliften komen uit in de dienstgangen die direct aansluiting hebben aan dienstruimtes zoals afdelingskeukens, beddencentrales en opslagruimtes. De bezoekersliften komen uit in de openbare gebieden die meteen uitzicht naar buiten hebben en direct toegang geven tot openbare ruimtes zoals dagverblijven en terrassen.
In verticale zin zijn de functies gescheiden per laag. Zo hebben de artsen hun eigen werkgebied gekregen op de staflaag direct boven hun polikliniek. De polikliniek is openbaar, de staflaag niet. In hun eigen werkgebied, met open werkplekken, vergaderruimtes, secretariaten en koffiecorners is er volop ruimte om collega’s te ontmoeten en informeel te spreken buiten de kliniek of de polikliniek om. Doordat de staflaag tussen polikliniek en kliniek in ligt, zijn de loopafstanden kort.
Het opleidingscentrum – de Antonius Academie – ligt ook op de staflaag en hier is het onderwijs aanschouwelijk gemaakt door de toepassing van veel glazen wanden.
Sterke duurzaamheidsambitie
Het Sint Antonius Ziekenhuis heeft een sterke duurzaamheidsambitie. De betonnen vloeren zijn thermisch geactiveerd zodat er verwarmd en gekoeld kan worden met lage temperaturen. Het daarvoor benodigde water wordt op temperatuur gebracht door een warmte/koudeopslagsysteem in de bodem. De toegankelijke daken zijn voorzien van daktuinen. De verlichting is voorzien van daglichtschakelingen en bewegingsmelders.