Rijnveste 1&2 en Parkeergarage

Rijnveste was een voormalig Riagg-kantoor nabij CS Leiden, gebouwd in de jaren negentig. Dit V-vormige kantoorgebouw van 5.500 m2 moest worden uitgebreid met 18.000 m2 nieuwbouw en een parkeergarage van 10.000 m2 om zo te worden omgevormd naar een psychiatrisch zorgverzamelgebouw voor klinische, ambulante en staffuncties. De locatie ligt midden in het Leidse Bio Science Park, tussen het Leids Universitair Medisch Centrum en de gebouwen van de Rijks Universiteit Leiden.

Het stedenbouwkundige plan voorziet in een hoogstedelijke dichtheid met gesloten bouwblokken en een mix van kantoren, zorggebouwen en woningen. Zo is ook in het bouwblok van het Nieuwe Rijnveste een strook studentenwoningen aan de Albinusdreef opgenomen die tevens door Gortemaker Algra Feenstra zijn ontworpen.

Om een centrale ontsluiting voor verschillende functies en verschillende huurders mogelijk te maken is het bestaande V-vormig kantoor uitgebreid met een H-vormige nieuwbouw. De hoofdingang ligt op de grens tussen oud en nieuw en is het uiteinde van een logistieke as met trappen, liften en de toegang naar de parkeergarage. Op de verdiepte parkeergarage liggen twee binnentuinen met ieder een eigen identiteit en uitstraling. De binnentuin naast de hoofdentree is semi-openbaar en toegankelijk voor ambulante cliënten en cliënten van de open kliniek. De andere binnentuin waarin zich de highcare-unit bevindt, is privaat en wordt hoofdzakelijk gebruikt door de cliënten van de gesloten kliniek.

De ambulante functies zijn deels gehuisvest op verdiepingen met individuele spreek- en werkruimtes en deels in een vrijere, hybride kantoortuin, conform de principes van het Nieuwe Werken. Klinische functies zijn onderverdeeld in afdelingen die weer gesplitst zijn in units. Iedere afdeling bestaat uit twee units van 8 tot 12 eenpersoonskamers en een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een woonkamer, een eetkamer en een individuele woonkamer. De inrichting speelt in op de vraag van de zorginstelling. Elk onderdeel heeft zijn eigen materiaal- en kleurschema om de oriëntatie in het grote gebouw makkelijker te maken en aan te sluiten bij de specifieke gebruikersgroepen.

Door constructie en de materialisering van het gebouw is het mogelijk om met de veranderingen, waaraan de zorg onderhevig is, mee te gaan en bestaat de mogelijkheid om in de toekomst delen van het gebouw te verhuren aan derden.

Opdrachtgever

Stichting Rivierduinen

Adviseurs

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: Halmos Adviseurs BV
Bouwmanagement: Arcadis BV
Terrein: Stijlgroep landschap en stedelijke ruimte BV

Locatie

Gebouw Rijnveste
Sandifortdreef 19
2333 ZZ   Leiden
Nederland

Functie

Parkeergarages, Psychiatrie

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten