Eigenzinnig en herkenbaar gebouw
Aangezien de voornaamste doelgroep kinderen is, heeft Gortemaker Algra Feenstra een eigenzinnig en herkenbaar gebouw ontworpen, in plaats van een uitbreiding die voortborduurt op de bestaande architectuur.
Groen een meerwaarde
Op de campus met grote harde gebouwen geeft groen een meerwaarde. Om de impact van de nieuwbouw op het aanwezige groen te reduceren is ervoor gekozen om de onderbouw van het gebouw in te pakken in een golvend groen landschap. Groene daken gaan glooiend over in de omliggende tuin. De parkstructuur van de campus wordt daarmee versterkt.
De ‘ziekenhuisstraat
De onderbouw van het gebouw is in twee delen geknipt en gescheiden door de hoofdverkeersroute: de ‘ziekenhuisstraat’. Aan de ene kant van de straat liggen de uitbreidingen van het bestaande ziekenhuis, direct gekoppeld aan het bestaande ziekenhuis. Aan de andere kant zijn de functies opgeschoven naar de campusader welke de belangrijkste gebouwen op de campus met elkaar verbindt. Door deze verschuiving van de functies grenst de ziekenhuisstraat aan de ene zijde aan een afgeschermde speelplaats en aan de andere zijde aan het opgetilde landschap. Het bewegen door deze straat wordt zo een boeiende ervaring met daglicht aan weerszijden.
Daglicht draagt in hoge mate bij aan de beleving
De bovenbouw is een karakteristiek vrijstaand volume zwevend boven de groendaken. Hierin zijn de verpleegafdelingen en de burelen gevestigd. Als contrast met de omliggende rechthoekige gebouwen is ervoor gekozen om de bovenbouw van rondingen te voorzien. De onregelmatig golvende raampartijen completeren het dynamisch geheel en zal zeker ook voor kinderen een herkenbaarheid binnen de campus genereren. Belangrijk in dit volume zijn een tweetal insnoeringen in de centrale zone. Hierdoor kijkt men vanuit de lifthal direct naar buiten. Tevens komt aan het eind van iedere gang daglicht via een grote pui in de gevel naar binnen, wat zorgt voor oriëntatie in het gebouw en natuurlijk licht in de gang. Het daglicht draagt in hoge mate bij aan de beleving van het gebouw.
Ongecompliceerde vormentaal
In het interieur is gewerkt met een fris kleurenschema van oranje, rood en blauw, gecombineerd met houten elementen en terugkerende accenten met een wild streeppatroon. Ook hierbij is het aanspreken bij kinderen het voornaamste uitgangspunt geweest. Door het gebruik van primaire kleuren en een ongecompliceerde vormentaal is het interieur laagdrempelig voor de bezoeker, jong en oud.