Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis

Voor de campus van het Universitair Ziekenhuis Gent heeft Gortemaker Algra Feenstra het ontwerp gemaakt van het nieuwe Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth. Het gebouw bevat verschillende verpleegafdelingen, een IC-afdeling, poliklinieken en uitbreidingen van het operatiekwartier en de afdeling radiologie. Het totale oppervlak van dit project bedraagt 16.000 m2. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met het Leuvense studiebureau Ar-Te Stabo.

Aangezien de voornaamste doelgroep kinderen is, heeft Gortemaker Algra Feenstra een eigenzinnig en herkenbaar gebouw ontworpen, in plaats van een uitbreiding die voortborduurt op de bestaande architectuur.

Op de campus met grote harde gebouwen geeft groen een meerwaarde. Om de impact van de nieuwbouw op het aanwezige groen te reduceren is ervoor gekozen om de onderbouw van het gebouw in te pakken in een golvend groen landschap. Groene daken gaan glooiend over in de omliggende tuin. De parkstructuur van de campus wordt daarmee versterkt.

De onderbouw van het gebouw is in twee delen geknipt en gescheiden door de hoofdverkeersroute: de ‘ziekenhuisstraat’. Aan de ene kant van de straat liggen de uitbreidingen van het bestaande ziekenhuis, direct gekoppeld aan het bestaande ziekenhuis. Aan de andere kant zijn de functies opgeschoven naar de campusader welke de belangrijkste gebouwen op de campus met elkaar verbindt. Door deze verschuiving van de functies grenst de ziekenhuisstraat aan de ene zijde aan een afgeschermde speelplaats en aan de andere zijde aan het opgetilde landschap. Het bewegen door deze straat wordt zo een boeiende ervaring met daglicht aan weerszijden.

De bovenbouw is een karakteristiek vrijstaand volume zwevend boven de groendaken. Hierin zijn de verpleegafdelingen en de burelen gevestigd. Als contrast met de omliggende rechthoekige gebouwen is ervoor gekozen om de bovenbouw van rondingen te voorzien. De onregelmatig golvende raampartijen completeren het dynamisch geheel en zal zeker ook voor kinderen een herkenbaarheid binnen de campus genereren. Belangrijk in dit volume zijn een tweetal insnoeringen in de centrale zone. Hierdoor kijkt men vanuit de lifthal direct naar buiten. Tevens komt aan het eind van iedere gang daglicht via een grote pui in de gevel naar binnen, wat zorgt voor oriëntatie in het gebouw en natuurlijk licht in de gang. Het daglicht draagt in hoge mate bij aan de beleving van het gebouw.

In het interieur is gewerkt met een fris kleurenschema van oranje, rood en blauw, gecombineerd met houten elementen en terugkerende accenten met een wild streeppatroon. Ook hierbij is het aanspreken bij kinderen het voornaamste uitgangspunt geweest. Door het gebruik van primaire kleuren en een ongecompliceerde vormentaal is het interieur laagdrempelig voor de bezoeker, jong en oud.

Opdrachtgever

Universitair Ziekenhuis Gent

Adviseurs

i.s.m. AR-TE - STABO

Locatie

De Pintelaan 185
9000  Gent
België

Functie

Ziekenhuizen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten