Prijsvraag Huis van de Stad

Het Huis van de Stad is een heel eenvoudig volume dat door enkele simpele ingrepen tot een kleurig, glazen sieraad aan de Burgemeester Jamessingel is gemaakt. Het hoofdvolume is een rechthoekig blok van kantoorvloeren en vergaderruimtes dat is doorsneden met een hoge vide. Deze doorsnijding is gericht op de binnenstad van Gouda. Doordat deze snede in hoogte scheef verloopt, is er vanuit elke binnengevel aan de vide op de hoger gelegen lagen zicht op de binnenstad van Gouda. De vide is zo een soort canyon dwars door het gebouw die per verdieping van een loopbrug is voorzien zodat alle kantoorvloeren op elke laag met elkaar verbonden zijn. De vide zorgt voor daglicht diep in het gebouw, tot op de begane grond waar het publieksplein is. Het grote publieksplein wordt zo zowel van boven als rondom aangelicht.

Om het gebouw is een volledig transparante glazen tweede huid ontworpen. Deze tweede huid fungeert als geluidswering, als energiebuffer en als vloerrandtuin. Waar mogelijk steken de vloerranden door tot aan de tweede huid om plaats te bieden aan groen. Zo worden alle werkplekken omzoomd door een smalle groene tuin tussen de beide gevels. De vergaderzalen liggen niet verstopt op één laag, maar zijn juist aan de pleinzijde van het gebouw zichtbaar gemaakt, gestapeld als hoge en lage ruimten over meerdere verdiepingen. In de wandelzone tussen de binnen- en buitenhuid slingeren zich extra trappen en hellingbanen naar boven als een tweede, publiek ontsluitingssysteem van de vergaderzalen. Door deze ingreep wordt het gebouw levendig en bewegelijk. Hier zijn de spreekwoordelijke wandelgangen letterlijk gematerialiseerd. Het verkeerscircuit is bij uitstek geschikt om nog even na te praten na een vergadering, al wandelend tussen het groen en uitkijkend over de stad. Deze slingers van hellingen en trappen rond het gebouw symboliseren ook sterk de verbondenheid met de stad.
Boven het gebouw vormt de tweede huid een groot glazen dak met zonnecellen. Hier ontstaat de overkapping van een vrij toegankelijke oranjerie op het dak. Vanuit deze oranjerie – waar ook een crèche en een fitnesscentrum zijn gevestigd – is er een fantastisch uitzicht over de stad!

Opdrachtgever

Gemeente Gouda

Locatie

Burgemeester Jamessingel
Gouda
Nederland

Functie

Gemeentehuizen, Kantoren

Status

prijsvraag

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten