Parkeergarage Franciscus Gasthuis Rotterdam

Het Franciscus Gasthuis heeft in 2003 besloten de parkeercapaciteit te vergroten middels het bouwen van een parkeergarage. De bestaande parkeercapaciteit was te krap en op basis van de geplande uitbreidingen ontstond een structurele behoefte aan uitbreiding van de parkeercapaciteit.

Vanuit het oogpunt van patiëntvriendelijkheid is de positie van de garage bepaald nabij de hoofdingang. Met de komst van de garage is ook besloten het voorterrein opnieuw in te richten. Doel van het ontwerp was het creëren van een overzichtelijke verkeerssituatie voor het ziekenhuis. Door een heldere verkeerscirculatie met een goede scheiding van inkomend en uitgaand verkeer, gescheiden route voor taxi’s en het afzetten van personen en een separate ambulance ingang is dit gelukt.
De parkeergarage is ontworpen voor 900 auto’s, waarvan er in fase 1 er 418 gerealiseerd zijn. Dit zijn bezoekersparkeerplaatsen, het personeel parkeert op het overgebleven terrein. De terreinindeling en de ingang van de parkeergarage zijn op elkaar afgestemd zodat eventuele wachtende auto’s voor de slagbomen hun eigen opstelstrook hebben, los van de doorgaande verkeersstromen. De drie slagbomen kunnen flexibel ingezet worden als in- of uitrit. Ook zijn er in de garage een ruim aantal mindervalide plaatsen gerealiseerd.
De constructieopzet bestaat uit dubbel T liggers met een kolomvrije overspanning van 16 meter, waarbij de parkeerdekken steeds een halve verdieping verspringen met hellingen tussen de parkeerdekken aan de uiteinden. Op de kop van de parkeergarage is een trappenhuis met liften. Een luifel zorgt voor een droge aansluiting op de entree van het ziekenhuis.

Het concept van de gevel van de parkeergarage is ontleend aan de ligging in de groene zone op het terrein. Er is gekozen voor een natuurlijke gevel met een begroeiing van verschillende altijd groene planten, met daarin grote gaten van 3 x 3 meter. De drager van deze begroeiing is een roostergevel die tijdens het groeiproces ook voldoende ‘massa’ aan de garage geeft. De voorgevel, gelegen aan een als park ingericht voorplein, bestaat uit begroeide gevels, de gevel van het trappenhuis uit gezeefdrukt glas en de luifel bevat de naamsvermelding van het ziekenhuis.
Door de ligging en de uitstraling van de parkeergarage draagt zij bij aan een gastvrije en groene representatie van het Franciscus Gasthuis.

Opdrachtgever

Franciscus Gasthuis en Vlietland

Locatie

Kleiweg 500
3045 PM   Rotterdam
Nederland

Functie

Parkeergarages

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten