Parkeergarage MCS Amsterdam

Voor het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, Medisch Centrum Slotervaart en Sanquin bloedbank is een nieuwe bovengrondse parkeergarage gebouwd.

Ballast Nedam heeft de Design & Construct aanbesteding gewonnen, waarbij Gortemaker Algra Feenstra verantwoordelijk is voor het ontwerp van de gevel. De parkeergarage past binnen het tevens door Gortemaker Algra Feenstra opgestelde beeldkwaliteitsplan, waarbij de garage een centrale ligging krijgt. De stedelijke ruimte krijgt een kwaliteitsimpuls door een toekomstige wandelboulevard die aan één zijde geflankeerd wordt door de parkeergarage.

De garage wordt rondom ingepakt in hetzelfde materiaal: bamboe. Een groene plint van bamboestruiken geven het gebouw een menselijke schaal. Gekapte bamboes zijn in variërende verticale patronen geplaatst, waardoor dynamiek in de gevels ontstaat. Het geheel zweeft als één volume boven de plint. Bamboe is een zeer duurzaam gevelmateriaal omdat het sterk is, snel groeit en natuurlijk vergrijst. Bamboe hoeft niet geschilderd te worden.

Het hoofdtrappenhuis is als zichtbaar glazen doosje tegen het volume van de garage geplaatst. De gevel is gemaakt van duurzame houten kozijnen van onbehandeld accoya, een gemodificeerde zachthoutsoort die daardoor vergelijkbare prestaties gekregen heeft als hardhout.

Opdrachtgever

Ballast Nedam Engineering

Adviseurs

Constructie: Ballast Nedam Engineering
Installaties: Ballast Nedam Engineering
Projectmanagement: Cure + Care Consultancy
Leverancier bamboe: Bamboe Bouw Nederland

Locatie

Plesmanlaan
1066 EC  Amsterdam
Nederland

Functie

Parkeergarages

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten