De parkeergarage is vaak het eerste contact met een gebouw, zoals in dit geval een ziekenhuis. Dat is een reden waarom er, terwijl ze van oudsher puur functionele bouwwerken zijn, steeds meer aandacht bestaat voor de esthetische kant van het ontwerp.
Gortemaker Algra Feenstra heeft er voor willen zorgen dat de personeelsparkeergarage als een visitekaartje van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Brussel is. Het architectenbureau heeft daarom gekozen voor de toepassing van warme materialen en ruim binnenvallend daglicht, en aansluiting op de context.
Inpassing
De parkeergarage bestaat uit twee bovengrondse en drie ondergrondse bouwlagen. De landschappelijke inpassing van de het gebouw structureert de locatie, een voorheen losse verzameling van ziekenhuisgebouwen, woningbouw en parkeerplaatsen. Vanaf de straat overbrugt de garage een natuurlijk hoogteverschil in het terrein met twee bovengrondse bouwlagen.
Het begroeide dak vormt een tuin die aansluit op het niveau van de omliggende woningen en de omwonenden een aantrekkelijk uitzicht biedt. De meanderende gevel, uitgevoerd met FSC-gecertificeerde hardhouten lamellen, verzacht het aanzicht van het gebouw.
Gracht
Het vormde een uitdaging om ook de ondergrondse lagen aangenaam en overzichtelijk te maken, aldus Gortemaker Algra Feenstra. Om licht en lucht tot in het derde kelderniveau te brengen, heeft het architectenbureau rondom de garage een golvende, diepe ‘canyon’ bedacht.
In de toekomst moeten de grachtwanden zijn begroeid, wat samen met de houten lamellen en de natuurlijke lichtinval bijdraagt aan de oriëntatie en een positieve beleving door de gebruiker, legt Gortemaker Algra Feenstra uit.
Samenwerking
Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met het Brusselse architectenbureau Modulo architects en ingenieursbureau Ellyps. Voor Gortemaker Algra Feenstra is dit de eerste opdracht in Brussel en in Franstalig gebied. Het gebouw is midden 2016 opgeleverd. De constructie is erop berekend dat er in de toekomst een gebouw op de parkeergarage kan verrijzen.