NL | EN | FR

Óscar Romerocollege, Campus Noordlaan

Campus Noordlaan van het Óscar Romerocollege is een school voor secundair onderwijs in België. Het secundair onderwijs (ASO) in België is vergelijkbaar met het voorgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) in Nederland.

Stedenbouwkundige Context
De locatie van de school is binnenstedelijk, aan de zuidzijde grenzend aan het historisch centrum van Dendermonde. Typerend is de sequentie van pleinen en straten. Op de locatie bevonden zich meerdere bestaande onderwijsgebouwen. Hieraan werden een lesgebouw en een sportgebouw toegevoegd. Hierdoor is een krachtig ritme van vier gebouwen ontstaan aan de Noordlaan, tevens de hoofdontsluiting. De bestaande pleinen werden uitgebreid met twee nieuwe pleinen en een promenade die de locatie verbindt met de binnenstad van Dendermonde. De entree van het nieuwe lesgebouw is onderdeel van deze overdekte route die de bestaande en nieuwe gebouwen met elkaar verbindt en de leerlingen langs de verschillende pleinen voert. In het hart van het gebouw is de route verbonden met een vide waarin een doorgaande trap alle lagen verbindt. Een aantrekkelijke route die je omhoog voert langs alle verdiepingen met onderweg een steeds wisselende waarneming van het gebouw en de buitenwereld. De flexibele opzet maakt het mogelijk in de toekomst lokalen open te maken voor meer studieplekken in het kader van competentiegericht onderwijs.

Uitstraling
In materiaal zijn de kopgevels van de vier gebouwen verwant aan elkaar, een consistent beeld van het Óscar Romerocollege aan de Noordlaan. Het bestaande gebouw met gymzaal en zwembad heeft één groot raam in een verder gesloten gevel. Voor de nieuwe gymzaal is een vergelijkbaar beeld bedacht met een groot raam naar de Noordlaan. De gymzaal is een hoekgebouw, dat qua bouwhoogte aansluit bij de bebouwing in de Nachtegaalstraat.

Scholengemeenschap Óscar Romerocollege
In 2016 is het eerste nieuwbouwproject gerealiseerd van scholengemeenschap Óscar Romerocollege in Dendermonde. Na voltooiing van deze school voor secundair onderwijs, is er binnen een samenhangende en stedenbouwkundige visie, een drietal nieuwe nieuwbouwprojecten ontworpen. Deze gebouwen zijn bestemd voor Buitengewoon Basisonderwijs Sas, sporthal met polyvalente ruimte Campus Van Duyse en uitbreiding met een nieuw gebouw naast het eerstgenoemde gebouw voor secundair onderwijs Campus Nachtegaal-Noordlaan.

OPDRACHTGEVER

Scholen van morgen AG Real Estate COPID

ADVISEURS

Constructie: STABO
Installaties: STABO
Fotografie: AG Real Estate

LOCATIE

Kerkstraat 60
9200   Dendermonde
België

FUNCTIE

Voortgezet onderwijs

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten