NL | EN | FR

Onderzoeksgebouw Inashco

Midden in Pernis, pal naast het industriële landschap van de olieraffinaderijen, ligt het terrein van Inashco B.V. Gortemaker Algra Feenstra heeft het interieur- en architectonisch ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw en renovatie van het kantoor, laboratorium en bedrijfshallen van Inashco B.V. (Incinerator* Ash Company). Inascho is een jong, hoogtechnologisch en innovatief bedrijf dat samen met de Technische Universiteit Delft en metaalhandelsbedrijf Fondel, metallurgische afvalstromen onderzoekt en processen ontwikkelt om metalen terug te winnen uit afvalstromen. In een bouwteam is er een eigentijdse nieuwe plek gerealiseerd. Ontwerpen, begroten en uitvoeren gingen in hoog tempo en in nauw overleg met de gedreven opdrachtgever.

Direct naast het kantoor, in het verlengde van de entreehal, ligt het grof-stoffelijk deel, een metallurgisch laboratorium. Een duidelijke wens en ontwerpgedachte was dan ook om geen splitsing te maken in functie of werknemer, maar onderzoek in het laboratorium te vermengen met kantoorwerkzaamheden. Dit bepaalt in hoge mate het karakter van dit interieur en zie je bijvoorbeeld terug, doordat vloer en plafond in beide delen in elkaar doorlopen en een groot aantal deuren in glas zijn uitgevoerd. Het gemak van elkaars werk zien en ontwikkelingen blijven volgen in zowel onderzoek als commercie is hierdoor groot. De uitdaging was daarbij om de verschillende metallurgische machines en werkprocessen goed op elkaar af te stemmen. Hierbij werd rekening gehouden met zaken als geluid, trillingen, luchtkwaliteit, brandveiligheid, gasvormingen, menselijk handelen en lopen etc. Innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap zijn voelbaar door de toepassing van daglicht, materialen en kleuren.

Het was ook een architectonische opgave, om in het surrealistische pijpen-en buizenlandschap van Pernis, toch een fijne en herkenbare werkplek te creëren. Het ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra begint bij de buitenruimte en eindigt tot het kleinste detail in het sanitair en de keuze van meubilair. In tegenstelling tot de meeste bedrijfsterreinen in Pernis, is het buitenterrein ook mee ontworpen. Je voelt je als bezoeker, (maar ook als werknemer), direct welkom doordat er duidelijke entrees zijn gemaakt met een houten afwerking en een herkenbare rode kleur. Hierdoor wordt een warme binnenkomst gegenereerd. Daarnaast is ervoor gezorgd dat waar je ook bent, je altijd de weidsheid van de omgeving voelt. Dit is gerealiseerd door de open plattegrond, met zichtlijnen dwars door het gebouw. De kleurstelling sluit aan bij de bedrijfskleuren van Inashco; rood, zwart en grijs. Zo kan de architectuur de ‘branding’ van deze jonge, typisch Rotterdamse onderneming ondersteunen.

OPDRACHTGEVER

Inashco B.V. Rotterdam

ADVISEURS

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: Huygen Elwako Raadgevende Ingenieurs B.V.

LOCATIE

Petroleumweg 32d
3196 KD  Rotterdam
Nederland

FUNCTIE

Kantoren, Onderzoeksgebouwen

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten