Martini-Klinik

Gortemaker Algra Feenstra heeft samen met Möhn+Bouwman een modern en groen gebouw ontworpen voor de nieuwe Martini-Klinik. Deze zeer-specialistische in Hamburg gelegen kliniek is volledig toegewijd aan de genezing van prostaatkanker.

Uitgangspunt van het ontwerp is het aansluiten bij de bestaande campussfeer, gedomineerd door een rij monumentale bomen. De buitenschil van het gebouw is ontworpen als een abstracte weergave van de bestaande bomenstructuur. Deze is opgebouwd uit geprefabriceerde betonpanelen en zorgt zo voor privacy in de kamers en beschutting voor de zon. Om de aansluiting met de bomen te versterken is er plaatselijk gevelbegroeiing toegepast. De achterliggende thermische schil van het gebouw bestaat uit een zigzaggende glasgevel, waarbij de combinatie van optimale privacy met onbelemmerd uitzicht gewaarborgd wordt.

De U-vormige plattegrond, waarbij de ene poot korter is dan de andere, kadert een grote oude boom bij de ingang in. Deze boom krijgt daarmee een betekenis als entree van de kliniek. De binnenzijde van de U vormt een centraal atrium met korte looplijnen naar alle afdelingen. Naar boven toe verandert het atrium in een getrapte patio die per verdieping ruimer wordt en veel daglicht binnenlaat. Groene terrassen en loopbruggen brengen levendigheid in het hart van het gebouw.

Opdrachtgever

UKE GmbH

Adviseurs

i.s.m. Möhn+Bouwman

Locatie

Hamburg
Duitsland

Functie

Ziekenhuizen, Ziekenhuizen internationaal

Status

prijsvraag

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten