NL | EN | FR

Logistiek Platform UZ Leuven

Voor het Universitair Ziekenhuis Leuven heeft Gortemaker Algra Feenstra in samenwerking met Ar-Te Stabo het ontwerp gemaakt voor het Logistiek Platform. Dit gebouw, dat de logistieke functies aan de noordelijke ringweg van de site bundelt, vormt een belangrijke schakel in het totaalproject van de Campus Gasthuisberg.

De opgave bestond in het samenbrengen van een aantal logistieke functies in één gebouw. Centraal daarin staat het los- en laadplatform dat aansluit op de verschillende tunnels die zorgen voor de logistieke ontsluiting doorheen de hele universiteits- en ziekenhuiscampus. De magazijnen voor apotheek, het postsorteercentrum, de distributiekeuken en het afvalplein worden daar omheen gebouwd. Op het bovenliggende niveau bevinden zich de productiekeuken, de magazijnen, kleedruimtes en de kantoren. Het buffermagazijn in het bestaande gebouw wordt als het ware ingepakt door de nieuwe realisatie. Daarnaast is er bovendien nog plaats voor een open parkeergebouw met een capaciteit van 360 wagens en een ondergrondse stalling voor 2.500 fietsen.

Het ontwerp lost enerzijds de functionele vraagstukken doelmatig en kostenefficiënt op, terwijl het tegelijk het stedenbouwkundige masterplan van de campus ondersteunt. Het ontwerp gaat uit van één gebaar, waarbij alle programmaonderdelen, bestaande en nieuwe, helder gestructureerd worden. Het gebouw volgt met een eenvoudige vormentaal de natuurlijke glooiing van het landschap, waarbij de functionele organisatie maximaal profiteert van de aanwezige hoogteverschillen. De gebouwmassa begeleidt de ringweg, die momenteel in de uitvoeringsfase zit, terwijl ze tegelijk de expeditiehof afschermt. Dwars over het complex heen verbindt een aantrekkelijke wandelroute een hoger gelegen parkeerterrein met de toegang van de universiteit. Het gebouw structureert hiermee dus niet alleen het programma, maar maakt onderdeel uit van het landschap. Op die manier sluit het gebouw perfect aan op de onderwijsgebouwen van de KU Leuven.

De start van de uitvoering is gepland voor het najaar van 2014.

OPDRACHTGEVER

Universitaire Ziekenhuizen Leuven

ADVISEURS

i.s.m. AR-TE - STABO

LOCATIE

UZ Leuven
Herestraat 49
3000   Leuven
België

FUNCTIE

Bedrijfsgebouwen

STATUS

ontwerp

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten