KPN Teleport

Het kantoorpand voor KPN bevindt zich in Amsterdam Sloterdijk, een omgeving die zich kenmerkt door zakelijke en weinig expliciete kantoorgebouwen. Het ontwerp voor het KPN-gebouw manifesteert zich als een autonoom maar dynamisch object passend binnen het stedelijke weefsel. Vanaf de eerste schets was het uitgangspunt om een flexibel en duurzaam kantoorgebouw te bouwen met optimale daglichttoetreding.

De kavel is rechthoekig met aan de ene kant de Teleportboulevard met de hoofdentree en aan de andere kant de spoorlijn Haarlem-Amsterdam met de ingang van de parkeergarage. De stedenbouwkundige randvoorwaarden vereisten dat de gehele kavel bezet werd met een hoogte van zeven bouwlagen. Het hoogteverschil in het terrein wordt optimaal benut: er wordt geparkeerd onder het gebouw gelijkvloers met de Changiweg, terwijl aan de andere kant de begane grond met de hoofdentree net zweeft boven het straatniveau. Hierdoor ontstaat een chique entree met een grote trappenpartij aan de Teleportboulevard.

Ondanks de strenge richtlijnen waarbinnen het gebouw ontworpen diende te worden is het in staat zich als dynamisch en transparant te manifesteren. Doordat het gebouw niet alleen vanaf de straat zichtbaar is maar ook vanuit de trein en vanaf de ringweg A10 is het van belang dat er een schaalsprong gemaakt wordt zodat het gebouw niet alleen aantrekkelijk is voor de voetganger maar ook voor de treinreiziger, die het gebouw in een flits ziet. De bouwmassa volgt enerzijds de bouwenveloppe passend in de schaal van de omliggende bebouwing, terwijl anderzijds op onregelmatige plaatsen grote happen uit de massa genomen zijn. Daardoor verandert het aanvankelijk statische en autonome bouwvolume in een meer dynamisch geheel. De horizontale gevelinkassingen hebben hun oorsprong in de wens van de opdrachtgever om een deel van de kantoren 5.40 m diep te maken en een deel 7.20 m. Door dit letterlijk uit te werken ontstaat een maximale gebruiksflexibiliteit en tegelijkertijd een expressief gevelbeeld. Op de schaal van de straat toont het gebouw zich als groot glazen bouwvolume, waarbij op verschillende plaatsen doorzichten naar de patio geboden worden. Het gebouw is ontworpen als een ringstructuur om een centrale patio. Op markante plekken zijn dubbel hoge wintertuinen ontworpen die de straat met de binnenwereld van de patio verbinden. Wanneer men zich als voetganger langs het gebouw begeeft ontwaart zich het volgende schaalniveau: veel glazen gebouwen slaan dood wanneer men te dicht bij komt. Hier komt de gevel juist tot leven doordat fijn geprofileerde raamprofielen in de grote glaspartijen de menselijke schaal terugbrengen in het gebouw.

Het gebouw is verdeeld in vier kwadranten. Ieder kwadrant is onafhankelijk verhuurbaar en heeft zijn eigen installaties. De vier installatieruimtes liggen volledig binnen het volume op de bovenste verdieping aan de patiozijde. Hierdoor zijn er geen ontsierende dakopbouwen nodig, bij veel kantoorgebouwen meer regel dan uitzondering.

Het gebouw heeft een qua materiaalgebruik bijzonder efficiënte constructie door het gebruik van prefab beton pi-elementen in de gevel en kolomvrije overspanningen van maar liefst 16,6m met kanaalplaten. Hierdoor is het gebouw maximaal flexibel indeelbaar. De decentrale installaties maken het gebouw gemakkelijk in delen te gebruiken of te verhuren.

Opdrachtgever

OVG projectontwikkeling

Adviseurs

Constructie: Van Rossum
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: Techniplan
Brandveiligheid: Adviesbureau Nieman

Locatie

Teleportboulevard 121
1043 EJ  Amsterdam
Nederland

Functie

Kantoren

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten