Structuur, rust en geborgenheid
Van buitenaf is het een relatief gesloten, autonoom en stedelijk gebouw. De bewoners zelf, mensen met een psychische stoornis, hebben behoefte aan structuur, rust en geborgenheid. Om die groep te dienen heeft het gebouw een verscholen houten binnenwereld, beschermd door de stenen buitenring. Hout is in dit project bij uitstek gebruikt om een vriendelijke en warme uitstraling te geven.
Refereert aan een Romeinse villa
Rondom de ruime patio liggen de appartementen gegroepeerd. Het idee hierachter refereert aan een Romeinse villa, waarbij de verschillende vertrekken rondom het impluvium liggen en waarvandaan alle ruimten ontsloten worden. Rondom ligt een overdekte kloostergang in twee niveaus, waaraan de voordeuren van de appartementen liggen. De bewoners hebben hier hun eigen wereld, die rust uitstraalt door het natuurlijke en eenduidige materiaalgebruik. Het gebouw draagt zo bij aan de organisatie, rust en structuur die de cliënten nodig hebben om in deze maatschappij te kunnen functioneren, zonder in te boeten op privacy of bewegingsvrijheid.
Menselijke schaal
Het metselwerk aan de buitenzijde heeft een fijne detaillering, waarmee de brug gemaakt wordt van een stedelijke naar een menselijke schaal. Om het effect en het contrast met buiten zo sterk mogelijk te maken heeft de patio een compleet andere materialisering: Hier is alles gemaakt van onbehandeld FSC-hardhout: de gevel van verticale houten latten overlopend in plafonds en boeiboorden; de dragende kolommen van rondhouten palen van verschillende lengte van en de balken die de galerijen dragen. Met het vorderen van de tijd zal de gevel op natuurlijke wijze gaan vergrijzen, hetgeen mede bepalend is geweest voor de keuze van Cumaru FSC als houtsoort. Cumaru is zeer duurzaam, vergrijst relatief langzaam en krijgt uiteindelijk een mooi levendig patina.