Klinisch Verblijf Oegstgeest

Het project 48 Appartementen Klinisch Verblijf is een woonvoorziening voor mensen met complexe psychiatrische problemen. Dit gebouw biedt een beschermde omgeving, waarbinnen begeleid, maar onafhankelijk gewoond kan worden. De nieuwbouw Klinisch Verblijf staat samen met andere psychiatrische voorzieningen op een landgoed rond kasteel Endegeest. De bewoners kunnen een beperkte mate van zelfstandigheid aan, maar hebben tegelijkertijd baat bij rust en bescherming. Stedenbouwkundige randvoorwaarden vereisten een tweelaags bouwvolume van rood metselwerk. Het aanzicht van de stenen buitenkant doet niet vermoeden dat er een binnenwereld schuilgaat met een totaal ander karakter.

Van buitenaf is het een relatief gesloten, autonoom en stedelijk gebouw. De bewoners zelf, mensen met een psychische stoornis, hebben behoefte aan structuur, rust en geborgenheid. Om die groep te dienen heeft het gebouw een verscholen houten binnenwereld, beschermd door de stenen buitenring. Hout is in dit project bij uitstek gebruikt om een vriendelijke en warme uitstraling te geven.

Rondom de ruime patio liggen de appartementen gegroepeerd. Het idee hierachter refereert aan een Romeinse villa, waarbij de verschillende vertrekken rondom het impluvium liggen en waarvandaan alle ruimten ontsloten worden. Rondom ligt een overdekte kloostergang in twee niveaus, waaraan de voordeuren van de appartementen liggen. De bewoners hebben hier hun eigen wereld, die rust uitstraalt door het natuurlijke en eenduidige materiaalgebruik. Het gebouw draagt zo bij aan de organisatie, rust en structuur die de cliënten nodig hebben om in deze maatschappij te kunnen functioneren, zonder in te boeten op privacy of bewegingsvrijheid.

Het metselwerk aan de buitenzijde heeft een fijne detaillering, waarmee de brug gemaakt wordt van een stedelijke naar een menselijke schaal. Om het effect en het contrast met buiten zo sterk mogelijk te maken heeft de patio een compleet andere materialisering: Hier is alles gemaakt van onbehandeld FSC-hardhout: de gevel van verticale houten latten overlopend in plafonds en boeiboorden; de dragende kolommen van rondhouten palen van verschillende lengte van en de balken die de galerijen dragen. Met het vorderen van de tijd zal de gevel op natuurlijke wijze gaan vergrijzen, hetgeen mede bepalend is geweest voor de keuze van Cumaru FSC als houtsoort. Cumaru is zeer duurzaam, vergrijst relatief langzaam en krijgt uiteindelijk een mooi levendig patina.

Opdrachtgever

Stichting Rivierduinen

Adviseurs

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: Halmos
Akoestiek: Peutz

Locatie

Terrein Endegeesterstraatweg 5
Wiellewaallaan 1
2342 AJ  Oegstgeest
Nederland

Functie

Psychiatrie, Speciale woonvormen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten