NL | EN | FR

Jachthaven Marnemoende

Pleisterplaats Marnemoende ligt aan een bocht van de Hollandse IJssel. Vanuit het opgetilde, glazen restaurant of op het zwevende houten terras kan de  bezoeker genieten van de ondergaande zon. Het gebouw is letterlijk verweven in het jachthavengebied, doordat het deels is ‘ingegraven’ in het grondlichaam van de fietsbrug, vanwaar het restaurant op de verdieping te bereiken is.

Op het knooppunt van de fietsroute van woonwijk Leidsche Rijn naar de Lopikerwaard en de Hollandse IJssel is een nieuw jachthavengebied met bijbehorend havengebouw met restaurant en botenloodsen gerealiseerd. Het jachthavengebouw ligt strategisch aan het fietspad dat flauw oploopt vanaf de Noord IJsseldijk en via een nieuwe houten brug de Hollandse IJssel oversteekt.

Marnemoende vormt een ontmoetingsplaats voor allerlei verschillende bezoekers: verwaaide fietsers, natuurzoekers, passanten, vaste jachthavengasten en inwoners van IJsselstein die iets te vieren hebben.

Om het landschap niet te veel verstoren, maakt het gebouw zich zo klein mogelijk. Het op het noorden georiënteerde deel is gesloten, laag, stenig en deels ingebed in het grondlichaam en bevat ondersteunende functies: keuken, jachthavenkantoor, opslagruimten, installatieruimten en sanitaire voorzieningen. Dit gebouwdeel heeft een bijzonder efficiënt omhullend oppervlak met weinig gevelopeningen. Het begroeide, laag gehouden betondak verankert het gebouw in het groene talud en zorgt bovendien voor een goede warmteaccumulatie.

Het op het zuiden gerichte deel, zwevend, hoog en transparant, is het eigenlijke restaurant èn de blikvanger. Grote dakoverstekken, zonwerend ‘zeildoek’, overkragende houten terrassen en een reflecterend metalen dakvlak gaan op een natuurlijke manier opwarming tegen, terwijl de gasten toch van de zon kunnen genieten.

De onbehandeld gelaten materialen zorgen ervoor dat het gebouw zich bescheiden voegt in het landschap: Braziliaans hardhout (angelim vermelho en cumaru) met FSC-keurmerk voor terrassen en gevelbekleding, blank verzinkt staal voor balustrades, constructie en dak. Basaltblokken in het brughoofd en geknoopte netten als balustrades geven het gebouw een maritieme uitstraling.

meer projecten