Institut Roi Albert II – St. Luc

Het Institut Roi Albert II is het nieuwe oncologische centrum van het Academisch Ziekenhuis Saint Luc in Brussel. Alle oncologische afdelingen – ambulant, dagbehandeling, klinisch, kinderoncologie – die nu nog verspreid door het ziekenhuis liggen, komen straks samen in één gebouw.

De nieuwbouw komt in de groene Jardin Martin, gescheiden van het bestaande ziekenhuis door de Avenue Mounier. Er is een aanzienlijk hoogteverschil tussen de hoofdingang aan de Avenue Mounier en de achterzijde die twee verdiepingen hoger aansluit op het park en de wandelroute naar het metrostation Alma. Dit hoogteverschil kon benut worden door aan de straatkant de hoofdingang te leggen en de ingang naar de parkeergarage voor 90 auto’s, terwijl aan de parkzijde de kinderafdeling op de eerste verdieping en de poliklinieken en welzijnscentrum op de tweede verdieping direct aansluiten op de glooiende groene omgeving. Deze twee verdiepingen zijn overigens ook door overdekte glazen luchtbruggen verbonden met het bestaande ziekenhuis. Op de derde verdieping ligt de staflaag, centraal in het gebouw, gemakkelijk bereikbaar van de poliklinieken daaronder en de dagbehandeling daarboven. De dagbehandeling en de afdeling innovatieve therapieën ligt op de vierde verdieping. Op de vijfde verdieping liggen de verpleegafdelingen oncologie en oncologie/interne. Op de zesde verdieping liggen de verpleegafdelingen hemato-oncologie en stamceltransplantatie.

Op het niveau van de polikliniek is een deel van het gebouw gereserveerd voor een welzijnscentrum voor patiënten en familieleden, de ‘humanisation’. Deze vleugel – gebaseerd op het concept van de Engelse Maggie Centers – heeft een eigen ingang aan de groene parkzijde. Hier kunnen patiënten, lotgenoten en familieleden in een informele setting een kopje koffie met elkaar drinken en gesprekken voeren. Warme kleuren, zachte materialen en een knusse inrichting geven het gevoel om even weg te zijn. Naast een grote leefkeuken is er een speelhoek voor kinderen en een loungegedeelte met aansluitend een buitenterras. Ook zijn er ruimten waar patiënten een massage kunnen krijgen of naar de kapper kunnen gaan.

Het nieuwe centrum heeft een H-vormige plattegrond. In de poten van de H liggen de verpleegeenheden met de patiëntenkamers. De brede gangen waaieren uit aan het eind zodat men een mooi uitzicht heeft op het achterliggende stadspark. In het centrale deel – het verbindingsstreepje van de H – liggen de centrale functies zoals de verpleegposten, de medicijnbereiding en de artsenkamers. Aan de noordzijde van dit centrale deel ligt een logistiek liftenblok en aan de zuidzijde ligt een publiek. Zo zijn de looplijnen kort, is er rust op de afdeling door de scheiding van publieke en logistieke functies, en komt men altijd centraal op een afdeling binnen.

Het exterieur heeft een open houten lattengevel met een verticale geleding per verdieping, afgewisseld met horizontale banden waarin de vaste lamellenzonwering is verwerkt. Op de begane grond worden de glazen gevels van een bosmotief voorzien, waarmee de sterke verbondenheid met het park wordt benadrukt. Ook de hogere verdiepingen hebben veel glas om zoveel mogelijk daglicht in het gebouw te kunnen benutten. Vensterbanken zijn laag en breed, zodat ze ook in de patiëntenkamers als zitplek kunnen fungeren. Het glas loopt door tot aan de onderzijde van de vloer, zodat het daglicht ver de ruimtes in kan komen.

In het interieur zijn veel natuurlijke materialen en kleuren gebruikt. Elke verdieping heeft een eigen accentkleur om de herkenbaarheid te vergroten. Deze kleuren zijn gerelateerd aan natuurelementen zoals zee, lucht en flora. De zee is bijvoorbeeld het thema op de kinderoncologie. Een groot aquarium markeert de wachtruimte waar kinderen kunnen spelen op een ‘onbewoond eiland’. Ontdekkingsreizigers markeren de verschillende belangrijke plekken binnen de kinderafdeling.

Het nieuwe Institut Roi Albert II straalt in zijn interieur en exterieur optimisme, vertrouwen en rust uit. Zeer professionele zorg in een modern, maar toch intiem gebouw!

Opdrachtgever

Cliniques Universitaires Saint-Luc

Adviseurs

i.s.m. Modulo
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra

Locatie

E. Mounierlaan
1200  Brussel
België

Functie

Ziekenhuizen

Status

ontwerp

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten