NL | EN | FR

ICB-post Utrecht

Gortemaker Algra Feenstra architects heeft samen met Sweco het ontwerp gemaakt voor de nieuwe incidentenbestrijdingspost in Utrecht. De ICB-post in opdracht van ProRail komt in de punt van de Carthesiusdriehoek pal naast de opvallende nieuwe verkeersleidingspost die we in 2015 voor ProRail hebben ontworpen.

Houtbouw en circulariteit
De opdracht bestond uit het ontwerpen van een duurzaam en energie-neutraal gebouw. Dit hebben wij gedaan door middel van het groendak met daklichten en zonnepanelen op het zuiden, samen met een warmtepomp leveren die de benodigde hoeveelheid energie op. De constructie is volledig van hout, zogenaamde CLT-elementen (kruislaags verlijmd hout) en is volledig demontabel. De noordgevel en tuinmuur worden gemaakt van schanskorfnetten gevuld met hergebruikte keien. De vloer in de voertuigstalling bestaat uit hergebruikte kanaalplaatvloeren met daarop vloerverwarming in een zandbed en stelconplaten als afwerking. De bouwelementen kunnen in tegenstelling tot een in het werk gestorte betonvloer in een later stadium worden hergebruikt.

Kortom, het hergebruik van bouwmaterialen in combinatie met nieuwe duurzame technieken en het elders weer opnieuw kunnen gebruiken van toegepaste materialen zorgen ervoor dat het gebouw niet alleen duurzaam is, maar ook een toonbeeld van circulair bouwen.

De omgevingsvergunning is aangevraagd en volgens planning wordt de voertuigstalling in 2021 in gebruik genomen.

OPDRACHTGEVER

ProRail

ADVISEURS

Ingenieursadviesbureau Sweco

LOCATIE

Bielsstraat
3534 BL  Utrecht
Nederland

FUNCTIE

Bedrijfsgebouwen

STATUS

ontwerp

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten