Hotel Udens Duyn

In viersterrenhotel Udens Duyn kunnen mensen die zorg nodig hebben in alle rust en ruimte werken aan hun herstel buiten de omgeving van het ziekenhuis. Het hotel biedt 24 uur zorg en verpleging, het comfort van Udens Duyn stimuleert een spoedige revalidatie. Daarmee draagt het hotel bij aan een snelle doorstroming in de zorg.

Wat het concept bijzonder maakt is dat het hotel niet alleen toegankelijk is voor gasten met een zorgvraag maar ook gasten die geen zorg nodig hebben. Zij kunnen genieten van alle gemakken die het viersterrenhotel biedt, maar ook van de prachtige omgeving. Udens Duyn ligt op steenworp afstand van het natuurgebied De Maashorst met de zandduinen van Bedaf. Udens Duyn beschikt over 55 luxe kamers en diverse faciliteiten.

De locatie van Hotel Uden ligt aan de Noordzijde van Uden. Voor Uden-noord is een gebiedsvisie ontwikkeld met een centrale strip. Hierin is de nieuwbouw voor het ziekenhuis Bernhoven de hoofdfunctie. Hotel Uden is ontworpen aan de noordboulevard van deze strip, grenzend aan ziekenhuis Bernhoven, met uitzicht richting natuurgebied de Maashorst.

Volgens het beeldkwaliteitplan van de centrale strip zijn de gebouwen aan de buitenzijde van de strip gemetselde volumes. 
Het ontwerp van het hotel sluit hier op aan met een arcade van donker gemetselde penanten en daarboven een gemetseld volume in een rode steen. De gevel van het hotel Udens Duyn staat in dezelfde rooilijn als andere gebouwen aan de strip waardoor de strip helder leesbaar is. Gortemaker Algra Feenstra ontwierp het hotel als een ingetogen volume waarbij de focus van de bezoeker naar de binnenwereld wordt getrokken. Een centrale binnenwereld in gewelfde vorm verbindt de verschillende niveaus en refereert aan een canyon waarbij licht van boven en vloeiende lijnen de ruimte vormgeven. Op de begane grond en 1e verdieping is de binnenruimte verbonden met de noord- en zuidgevel. In het dak zijn openingen opgenomen die daglicht tot diep in de ruimte laten vallen.

In het hart van het hotel is door de openingen in het dak de lucht zichtbaar. Bij binnenkomst zorgt de binnenwereld voor een bijzondere ruimtelijke ervaring. Deze staat symbool voor een warm welkom bij het hotel. De receptie, een ellipsvormig volume, loopt door als bar, hieromheen liggen de lounge, de ontbijtruimte en het restaurant, met een terras op de zuidzijde. Daarnaast zijn er aantal hotelkamers aan de oostzijde en een commerciële ruimte aan de voorzijde onder de arcade.

Achter de liften op de begane grond liggen de serviceruimten, de personeelsvoorzieningen en de logistieke ruimte t.b.v. het personeel (back of house). Voor het personeel is er een separate entree, aan de oostzijde van de arcade, direct aansluitend op de kleedruimten. Van hieruit kan het personeel eenvoudig naar het ‘back of house’ of via de noodtrap naar de revalidatie en wellness op de 1e verdieping. In de centrale entree zijn twee bezoekersliften en de centrale trap. Een open trap die uitnodigt, verbindt de begane grond met de 1e verdieping.

Op de 1e verdieping zijn de revalidatie- en wellnessruimten. Een zone voor de ruimten van de ergotherapie, een zone voor de fysiotherapie, de oefenzaal, de fitness en het sportscafé met lounge.

Op de 2e en 3e verdieping bevinden zich de hotelkamers, die ontsloten worden door twee gangen. Centraal op deze verdiepingen ligt achter de liften de serviceruimte voor het personeel. De serviceruimten zijn door een goederenlift met elkaar en met het service gebied op de begane grond en het souterrain verbonden. 
De kamers zijn ruim en voldoen aan alle eisen van een viersterrenhotel; ruimte voor twee bedden, een zitje en een bureau. De badkamer heeft een toilet, wastafel en douche. Verder zijn er kenmerkende hotel voorzieningen, zoals ruimte voor kleding, koffer en dergelijke. Een raamstrook in de wand tussen kamer en badkamer zorgt voor daglicht in de badkamer.
 De 4e en 5e verdieping zijn gereserveerd voor uitbreiding met extra hotelkamers, tevens is hier ruimte voor de technische installatie.
In het souterrain is de tussenopslag voorzien en een logistieke gang die aansluit op het logistieke centrum van het ziekenhuis.

Het hotel is een viersterrenhotel waarin het mogelijk is zorg te verlenen. Zowel de kamer als het sanitair zijn zo ingericht dat ze gebruikt kunnen worden door gasten met een rolstoel. Beugels en andere voorzieningen voor gasten die revalideren kunnen door speciaal ontworpen inbouwelementen toegevoegd worden. Als de kamer wordt gebruikt door hotelgasten zonder zorgbehoefte worden deze niet geconfronteerd met allerlei hulpmiddelen. Het is mogelijk één bed van de kamer te verwijderen zodat er meer ruimte ontstaat om extra zorg te verlenen. De ruimten op de 1e verdieping zijn gericht op revalidatie en wellness. Op de tweede verdieping is een verbinding met het ziekenhuis, voor het geval er een spoedopname noodzakelijk is.

21 maart 2012 startte de bouw van het hotel en de bouwkundige oplevering vond plaats op 10 juli 2013.

Adviseurs

Constructie: Adviesbureau Tielemans bouwconstructies
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: Nelissen ingenieursbureau

Fotografie:
Studio de Winter i.o.v. M+R interior architecture
Arnold van West

Locatie

Annaboulevard 6
5406 PZ  Uden
Nederland

Functie

Horeca, Revalidatie

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten