NL | EN | FR

Hospice Gouda

Het gemeentelijk monument aan de Ridder van Catsweg te Gouda dateert uit 1905. In 2000 verlieten krakers het pand en was het gebouw aan een volledig opknapbeurt toe. Hospice en Terminale Thuiszorg Midden-Holland had de wens om in de villa een hospice, waar terminaal zieken hun laatste dagen doorbrengen, te huisvesten.

Een grondige renovatie van het monument werd in 2002 afgerond. Oorspronkelijke details, gevels en materialen werden zoveel mogelijk aangehouden. Elementen waaronder gangtegels en granieten vloeren werden aangevuld en in ere hersteld. In het interieur zijn de monumentale elementen gecombineerd met de gebruikerseisen van nu met een eigentijdse vormgeving. Het contrast tussen deze stijlen versterkt elkaars kwaliteiten. Na de renovatie van de woning werd in 2003 het in de achtertuin gelegen koetshuis uitgebreid, door het orginele volume te verdubbelen en uit te breiden met een serre. Deze ruimte wordt gebruikt voor bijeenkomsten, presentaties en kleine tentoonstellingen.

De laatste uitbreiding aan de villa vond plaats in 2012. Aan de achterzijde is een uitbouw gerealiseerd, waarin een huiskamer en een gastenkamer is gecreëerd. De tuin is opnieuw ingericht en kreeg een droogloop van de villa naar het atelier. Om te voorkomen dat er een uitbouw aan een uitbouw gerealiseerd werd, hebben wij ervoor gekozen om de uitbreiding een eigen karakter te geven en te ontwerpen als onderdeel van de tuin. De hoofdentree van het Hospice krijgt hiermee een nieuw en herkenbaar gezicht met een natuurlijke uitstraling. Het Hospice beschikt nu over een huiskamer, vier gastenkamers, een logeerkamer voor familieleden, twee kantoorruimtes en een keuken.

meer projecten