NL | EN | FR

Holland Particle Therapy Centre

Het Erasmus MC en het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) werken nauw samen met de TU Delft om in 2018 het eerste behandelingscentrum voor protonentherapie in Nederland te openen. Dit medisch centrum speelt ook een rol in het wetenschappelijk onderzoek naar bestraling met protonen. Het gebouw beslaat circa 8.000 m2. Naar verwachting start medio 2015 de bouw en kunnen patiënten vanaf 2018 in HollandPTC terecht. In de protonenkliniek kunnen uiteindelijk jaarlijks circa zeshonderd kankerpatiënten worden behandeld.

Het state of the art ontwerp plaatst de modernste hightech apparatuur in een humane omgeving waar patiënten zich op hun gemak kunnen voelen. Het heldere gebouw geeft vorm aan hoogwaardige gespecialiseerde zorg met een menselijke maat, waarbij het welzijn van de patiënt centraal staat. De groene en open ruimtes in het gebouw zorgen ervoor dat er volop daglicht naar binnen komt. Dit komt het herstel en welbevinden van de patiënt ten goede.

Het ontwerp ademt transparantie en rust. Zo kijk je door de glazen gevel vanuit de centrale ontvangstruimte uit over het voorplein en het water waarmee de kliniek is omgeven. HollandPTC beschikt over drie bestralingsruimtes, een aparte bestralingsruimte die gereserveerd is voor onderzoeksdoeleinden, een dagbehandelingsruimte en een buitenterras. Het gebouw is voorzien van een isolerend vegetatiedak dat regenwater buffert en zuivert. Ook dempt dit geluiden van buitenaf, wat bijdraagt aan de serene rust dat het ontwerp ademt.

“Belangrijk bij het ontwerpen van een bestralingskliniek is dat de patiënt wordt opgevangen in een geruststellende en humane omgeving. De patiënten die hier komen zijn ziek en gespannen. We willen dat de patiënten en hun familie zich op hun gemak voelen in het gebouw, dat was ons uitgangspunt bij het ontwerp,” aldus Rob Bouwmeester, senior architect bij Gortemaker Algra Feenstra. “We hebben in het ontwerpproces niet alleen goed geluisterd naar de toekomstige gebruikers van het gebouw, waaronder artsen, verpleegkundigen en patiënten, maar ook naar de technici. Hun voorkeuren en wensen zijn verwerkt en afgestemd in het ontwerp.”

Bekijk de fotoblog van de bouw.

OPDRACHTGEVER

HollandPTC

ADVISEURS

Constructie: Aronsohn
Installaties: Sweegers en de Bruijn

Fotografie:
Rob van Esch | Architectuurfotograaf

LOCATIE

Huismansingel 4
2629 JH  Delft
Nederland

FUNCTIE

Protonentherapie, Radiotherapie

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten