GGZ Duin- en Bollenstreek, vestiging Voorhout

Het bouwterrein voor dit GGZ-Centrum was een langgerekte kavel met toegangen aan de korte zijden. Een centrum voor GGZ echter kent vrijwel altijd een sterstructuur met één centrale ingang. Dat kon in dit geval niet. Daarom is gekozen het gebouw binnenstebuiten op het terrein te leggen, met de centrale ingang letterlijk in het midden, op de eerste verdieping aan het einde van de helling.

De ‘voorgevels’ van het gebouw zijn naar het binnengebied gekeerd in plaats van naar de buitenzijde, waar straks alleen achtertuinen zijn. Deze omkering van het gebouw geeft het binnengebied een semi-openbaar karakter. Bezoekers komen via een hellend plein de centrale ingang op de eerste verdieping binnen.

Op de begane grond van het behandelhuis ligt het groepsbehandelhuis met basisgroepsruimten aan de binnenzijde en therapieruimten aan de buitenzijde. Elke basisgroepsruimte heeft een pantry, een kleine buitenruimte en een eigen multifunctionele therapieruimte. Eén grote, centrale basisgroepsruimte heeft een huiskamerfunctie voor alle deelnemers aan het dagprogramma. De PMT-zaal ligt aan het einde van het groepsbehandelhuis, zodat hier gebruik gemaakt kan worden van de dubbele hoogte.
Eveneens ligt op de begane grond driekwart van het verblijfscluster, verbonden met het groepsbehandelhuis onder de hellingbaan door, zodat er in het brede contact vlak veel gezamenlijke functies kunnen worden gesitueerd. De gesloten unit, de ouderenunit en één open afdeling liggen op de begane grond, de andere open afdeling ligt op de verdieping. Alle tuinen liggen in het besloten middengebied, tussen de hellingbaan en het verblijfscluster in. De daken op de eerste verdieping hebben een sedumdakbedekking.

Opdrachtgever

Stichting Rivierduinen

Locatie

Vestiging Voorhout
Componistenlaan 248
2215 ST   Voorhout
Nederland

Functie

Psychiatrie

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten