Gesubsidieerde vrije basisschool de Brug

De nieuwe basisschool de Brug in Ternat staat in een groene, parkachtige omgeving, ten zuiden van de Stationstraat. Aan de noordwestelijke rand ligt de beschermde dreef, die een verbinding en zichtlijn vormt tussen de Sint Geertrudiskerk in het centrum en het kasteel Kruikenburg in het park, Deze Dreef wordt gekenmerkt door een laan met aan weerskanten hoge bomen.

Het structuurplan omschrijft de bebouwing aan de Stationsstraat als lintbebouwing. Het ontwerp voor de school voegt zich met haar langwerpige gebogen λ-vorm in twee bouwlagen op een soepele manier bij de omliggende bebouwing en het park.
Met de gebogen λ-vorm wordt op een natuurlijke wijze richting gegeven aan het terrein rondom de school, als vanzelf ontstaan 3 verschillende pleinen.
De verschillende pleinen hebben elk een eigen karakter, passend bij het pedagogische concept van de verschillende delen van het gebouw. Elk deel van het gebouw bevat een specifieke leeftijdsgroep van de school, met een eigen buitenruimte, die aansluit bij het gebruik van het kind.
Aan de noordkant van het gebouw, is ruimte gereserveerd voor een sporthal, zodat de voormalige sporthal in het park ruimte heeft gemaakt voor een mooiere parkaanleg

Een goed vormgegeven voorplein, met goede wandelroutes om met kinderen rustig van de auto of bus naar de schoolingang te lopen in de kom van het gebouw, vormt de stedelijke kant van het λ-vormige gebouw.

De diagonale route over het parkeerterrein ligt iets hoger en begeleidt voetgangers op heldere wijze naar de entree, een doorsnijding dwars door het gehele schoolgebouw heen, het parkachtige achterland is hiermee zichtbaar verbonden met de voorzijde.
De doorsnijding van het gebouw werkt als een soort kijkrichting als men aankomt, maar ook als een straat om te kiezen welk deel men ingaat. Het vormt het hart van de school waar alle functies op uit komen.
De plattegrond van het gebouw heeft een heldere structuur. In drie gebogen segmenten liggen elk 6 klassen, één segment is voor de centrale functies als refter, personeelsruimten en specifieke lokalen.
De ruime tribune trap leidt op een prettige manier naar boven, waarbij het zicht op het kasteel Kruikenburg zich steeds meer opent.

De gekozen materialen sluiten naadloos aan op de vorm en het omliggende landschap. Er is gekozen voor een heldere ritmiek in de gevel, het zijn als het ware boomstammen die doorlopen. Deze verticale ritmiek bestaat uit aluminium kozijnen met open en dichte delen van vezelcementplaten in natuurlijke tinten. De open delen lopen van vloer tot plafond, hierdoor schijnt het daglicht ver in het lokaal.
De vloerrand van de eerste verdieping en de dakrand steken uit om de vloeiende lijn van de λ-vorm kracht bij te zetten. Daarnaast zorgt dit overstek dat een deel van de geprogrammeerde speelruimte overdekt is.

Opdrachtgever

Scholen van morgen AG Real Estate COPID

Adviseurs

Constructie: STABO
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: STABO

Locatie

Statiestraat 35a
1740   Ternat
België

Functie

Basisonderwijs

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten