Forensisch Psychiatrische Kliniek De Kijvelanden

Op een driehoekige kavel aan de noordzijde van Forensische Psychiatrisch Centrum De Kijvelanden is een vrijstaand paviljoen verrezen, de Forensisch Psychiatrische Kliniek. Dit paviljoen biedt plaats aan 2 afdelingen van 12 patiënten. Om een compact gebouw te realiseren met daarin 1 teampost voor beide afdelingen is gekozen voor een rug aan rug ligging van beide afdelingen. Tevens is er gekozen voor een split-level oplossing waardoor de lengte van de gangen beperkt kon blijven.

Het entree niveau ligt een halve verdieping boven het maaiveld op een terp. Door een hoek uit het gebouw te nemen is er een voorplein ontstaan wat geaccentueerd wordt door een ver uitkragend geknikt dak boven de entree. Het dak van de eerste verdieping heeft dezelfde geknikte vorm waardoor de gang licht van boven krijgt. Dit geknikte dak loop door over de lager gelegen keuken waardoor hier een extra hoge ruimte ontstaat met veel daglicht van boven. Op de kop van het gebouw knikt de gevel ter plaatse van de gang naar buiten, waardoor je even “buiten”het gebouw kan staan.

Vanuit de centrale entree zijn de aan weerszijden van het gebouw gelegen afdelingen bereikbaar. Op het entreeniveau ligt de centrale teampost, een therapieruimte en de ondersteunende medische- en kantoorruimten. Links en rechts van de teampost liggen de toegangen tot de afdelingen. Vanuit de teampost is er direct zicht op beide woonkamers, op de rookruimtes, op de keukens en op de toegangen naar de tuin. Tevens kan men door de split-level oplossing beide gangen op niveau 0 en 1 overzien. De middenzone van het gebouw biedt plaats aan spreekkamers, multifunctionele ruimten en op de kop van een trappenhuis en op de 1e verdieping 2 afzonderingskamers. Door de koppelgang bij het trappenhuis zijn de afzonderingskamers door beide afdelingen te gebruiken. Tevens biedt deze gang zowel op de begane grond als op de verdieping een extra toegang tot de afdeling in geval van calamiteiten.

De patiëntenkamers hebben vast meubilair waarmee een eigen sfeer gecreëerd kan worden. Naast de deur hebben ze een kledingkast en een groot prikbord. Centraal in de kamer staat een bureau vanwaar men naar buiten kan kijken door het hoge verticale venster. Alle kamers hebben eigen sanitair.

Opdrachtgever

FPC De Kijvelanden

Adviseurs

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra

Locatie

Kijvelandsekade 1
3172 AB   Poortugaal
Nederland

Functie

Forensische Psychiatrie

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten