De Fjord

De Fjord is een bijzondere orthopsychiatrische voorziening voor een complexe doelgroep, onderdeel van Parnassia Bavo Groep. In De Fjord worden jongeren behandeld in de leeftijd van 16 tot 21 jaar bij wie zowel psychiatrische stoornissen als gedragsproblemen een rol spelen en die vaak ook in aanraking gekomen zijn met politie en justitie. De nieuwbouw vormt een uitbreiding van het bestaande complex met nieuwe deeltijd-, onderwijs-, therapie- en sportvoorzieningen en is in april 2009 geopend. Dat maakt de weg vrij voor de verbouw en uitbreiding van het bestaande bouwdeel, waar de bestaande onderwijs- en therapievoorzieningen plaatsmaken voor een nieuwe open verblijfsvoorziening voor 8 jongeren.

Twee bouwdelen verbonden door patio
Het bestaande complex bestaat uit twee bouwdelen van twee bouwlagen, verbonden door een patio, met verblijfsfuncties voor 24 jongeren, therapie- en onderwijsfuncties.

Nieuwe centrale hal vormt voortzetting van bestaande patio
Net als het bestaande complex bestaat het nieuwe gebouw uit twee delen, verbonden door een ruime en hoge centrale hal, die ruimtelijk een voorzetting vormt van de bestaande patio. Deze hal is zowel toegankelijk vanuit de besloten patio (voor interne patiënten) als van buitenaf (voor deeltijdpatiënten). De hal is bewust leeg gehouden.

Ruimte bieden
Belangrijk uitgangspunt voor deze doelgroep is letterlijk: het bieden van zoveel mogelijk ruimte in alle dimensies, en vooral in verkeersruimten. Géén lage, smalle gangen, maar ruime, hoge hallen. Voor de uitwerking zijn ‘warmte, helderheid, frisheid’ trefwoorden. Tegelijkertijd werd uiteraard aandacht gevraagd voor een zekere robuustheid van afwerkingsmaterialen.

Organisch gevormde holle gangwanden
In elk cluster zijn de ruimten geschakeld rondom een organisch gevormde hal. De gebogen wanden zijn hol, waardoor er plaats is voor bankjes, verrijdbare vitrines en kasten, maar ook voor bergingen en installatievoorzieningen. Zo zijn kwetsbare verlaagde uitneembare plafonds voor kanalen niet nodig en ontstaan er ondanks de (voor psychiatrie gebruikelijke) krappe verdiepingshoogte van 3,4m toch hoge ruimtes. De holle ruimtes in de wanden zijn toegankelijk voor onderhoud en aanpassingen in verband met veranderingsflexibiliteit.

Opdrachtgever

Oostelbos Van den Berg

Adviseurs

Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Interieur: Gortemaker Algra Feenstra

Locatie

De Fjord
Poortmolen 121
2906 RN   Capelle a/d IJssel
Nederland

Functie

Jeugdzorg

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten