NL | EN | FR

C.T. Stork College

De Stichting Carmelcollege Hengelo en de OSG Hengelo hebben samen met de gemeente Hengelo het initiatief genomen om te komen tot nieuwbouw voor de beide VMBO scholen. Een nieuw VMBO voor de techniekstad Hengelo was een langgekoesterde wens. De school en bijbehorende sporthal is inmiddels gebouwd. Gortemaker Algra Feenstra verzorgde samen Morfis het ontwerp van de school.

De locatie ligt aan de noordzijde van Hengelo tussen de stad en de A1 en kent zo een landschappelijke zijde en een stedelijke zijde gericht op de aangrenzende woonwijk. Die verdeling is in het ontwerp terug te zien in zowel de vormgeving als in de verdeling van de verschillende onderwijsrichtingen. Een golvende gevel verbeeldt de landschappelijke elegantie en een strakke rechte gevel de stoere industriële beleving. Aan deze zuidzijde liggen de praktijklokalen hout, bouw, industriële techniek, practicumlokalen en economie. Aan de golvende entreezijde liggen de leer-werk-huizen en de clusters zorg en welzijn en kunst en cultuur. Tussen deze twee werelden ligt een atrium waarin de verbindingen tussen de verschillende disciplines worden gelegd. Letterlijk door middel van bruggen door de ruimte maar ook figuurlijk door een podium, een tribunetrap en de kantine van de bovenbouw.

Om de kosten te beheersen is gekozen voor een modulaire opzet van de gevel, ook bij de golvende zijde. Modulaire houtskeletbouw elementen volgen zowel de ronde als de rechte zijden van de betonstructuur. Voor deze elementen langs lopen metalen banden waardoor de golvende gevel in een horizontale belijning goed zichtbaar is. De betonnen kolommen staan op een stramien van 7,5 m in het vierkant. Deze opzet geeft veel ruimte aan een diversiteit aan afmetingen van lokalen, kantoren en open werkruimtes en biedt flexibiliteit naar wijzigingen in de toekomst.

Naast de school wordt een sporthal gerealiseerd met vier zalen. De entree van de sporthal laat ook een golvende gevel zien naar analogie met de school. De school omvat 11.559 m² BVO, de sporthal omvat 2.179 m² BVO.

360 graden panorama
Bekijk hier de panorama fullscreen.

ADVISEURS

Architect: Gortemaker Algra Feenstra i.s.m. Morfis
Constructie: Gortemaker Algra Feenstra
Installaties: Vintis Installatie Adviseurs

Fotografie:
Rob van Esch | Architectuurfotograaf

LOCATIE

Hengelo
Nederland

FUNCTIE

Voortgezet onderwijs

STATUS

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten