Bouman kliniek

De nieuwbouw van de Bouman kliniek bevindt zich aan de Prins Constantijnweg in Rotterdam.

De bestaande kliniek is uitgebreid met circa 6.300 m² en is drie bouwlagen hoog. De nieuwbouw biedt plaats aan totaal 116 bedden, waarvan 22 voor intensieve zorg. Het ontwerp gaat uit van een totaal andere benadering van patiënten dan in de traditionele psychiatrie: in de nieuwe kliniek wordt herstel van patiënten gestimuleerd met grote openbare ruimten en gerichte aandacht voor het individu. De klassieke separeerafdeling heeft geen plaats gekregen in het ontwerp.

Ruimte voor herstel
Research door onder andere Gortemaker Algra Feenstra (1) naar de relatie tussen architectonische ruimte en menselijk gedrag droeg bij aan het uiteindelijke bouwplan. Het resultaat is één grote afdeling met meer bewegingsvrijheid en veel meer mogelijkheden voor de patiënt om een eigen plek te vinden. Naast ruimere privé-vertrekken, hebben patiënten in de nieuwe kliniek ook de beschikking tot een actieve lounge, stiltelounge, atelier, fitnessruimte, comfort room, een veilige tuin en een extra veilige patio. Het ontwerp wijkt daarmee af van een traditionele indeling in de psychiatrie.

Familie dichtbij de patiënt
Patiënten die een prikkelarme omgeving nodig hebben, kunnen in de nieuwbouw van de Boumankliniek op vijf plekken terecht die extra rust en veiligheid bieden: apart van de groep in de stiltelounge, op de eigen kamer, in de comfort room (die veiliger is ingericht dan de eigen kamer), in het beveiligde appartement (bestaande uit een woonkamer, een slaapkamer en een sanitaire ruimte) en tenslotte, als alle andere plekken geen gunstig effect hebben, in de extra beveiligde kamer. De aangrenzende woonruimte heeft een werkplek voor een zorgverlener en biedt zelfs de mogelijkheid om familieleden dichtbij de patiënt te laten logeren als de patiënt intensieve zorg nodig heeft.

De extra beveiligde kamer is geen kale ruimte, zoals een traditionele separeerruimte. In een speciaal ontworpen houten meubel – beveiligd met onbreekbaar glas – zitten vakjes voor persoonlijke spullen. Er zit ook een touchscreen in dat als een grote iPad werkt, bedoeld voor onder meer het afspelen van muziek, de bediening van licht en zonwering, televisie en contact met het zorgteam. Vanuit de groene patio valt veel daglicht binnen door ramen van vloer tot plafond. De kamer heeft geluidsabsorberende plafonds van hout en het daklicht is te verduisteren.

De bestaande kliniek, waar de nieuwbouw nu onderdeel van uitmaakt, wordt deels gerenoveerd. Hier komt een grote familiekamer waar patiënten straks bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje kunnen houden met familie en vrienden, apart van de groep.

(1) ‘Open de laatste deur’ [BNA Bond van Nederlandse Architecten, 2010] 

 

Opdrachtgever

Oostelbos Van den Berg

Locatie

Prins Constantijnweg
Rotterdam
Nederland

Functie

Psychiatrie

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten