NL | EN | FR

Assi Hospital

Hämeenlinna, FI

Het nieuwe Assi Hospital gaat het bestaande KHKS ziekenhuis in Hämeenlinna vervangen. Het 80.000 m2 grote nieuwe ziekenhuis komt aan de voet van de heuvel in Ahvenisto waar het huidige ziekenhuis op gebouwd is. De locatie is komvormig langs een provinciale weg en grenst aan de hoge zijde aan prachtige Finse naaldbossen. Deze situatie is bepalend geweest voor het concept van het ziekenhuis. Het gebouw ligt in de lengte langs de helling. De centrale hal doorsnijdt het gebouw in de dwarsrichting en verspringt in niveaus tegen de helling op. Rechts van de centrale hal liggen de hotfloorfuncties: spoedeisende hulp, operatieafdeling, intensive care, verlosafdeling etc. Links van de centrale hal liggen de publieksfuncties, poliklinieken, onderzoeksfuncties en de psychiatrische afdeling. Publiek kan parkeren in de publieksgarage die ook gebruikt wordt voor de bezoekers van de grote supermarkt die op hetzelfde terrein gebouwd zal gaan worden.

Logistieke functies liggen aan de zijkant en achterzijde van het ziekenhuis, deels in de heuvel verzonken. Zo is er een logische scheiding van stromen vanaf de parallel aan het gebouw lopende toegangsweg: publiek aan de voorzijde, ambulances aan de rechterzijde bij de hotfloor en logistiek vanaf de linkerzijde.

De verpleegafdelingen zijn in twee U-vormige bouwdelen ondergebracht die ruggelings en verschoven tegenover elkaar geplaatst zijn langs een brede centrale corridor met de liftkernen. De eenpersoonskamers liggen aan de buitenzijde van een breed middengebied met lounges, verpleegposten, zit- en eetplekken. Vanuit de kamers heeft men een schitterend uitzicht over de heuvel en de bossen of aan de andere kant op het lager gelegen stadsdeel met grote groene parken.

meer projecten