Ziekenhuis Bernhoven officieel geopend

31 oktober 2013

Gortemaker Algra Feenstra ontwerpt toekomstbestendig ziekenhuis met aandacht voor mens en natuur.

Het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Uden is officieel geopend. De openingshandeling is vandaag verricht door prof. dr. W.B.H.J. Van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, en drs. J.S. van der Heide, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bernhoven. Gortemaker Algra Feenstra is verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp en het interieurontwerp van het ziekenhuis.

Het ontwerp creëert een helende omgeving met aandacht voor de mens en natuur. Jaarlijks verwacht Bernhoven meer dan 170.000 patiënten te behandelen.

Het ziekenhuis is opgebouwd uit meerdere gebouwen met elk een eigen specifieke functie, die onderling zijn verbonden. Het gebouwontwerp is op basis van het vastgoedprincipe en heeft een flexibele inrichting, zodat het in de toekomst kan inspelen op veranderingen in de zorg. Het toekomstbestendige ziekenhuis biedt ruimte aan een entreegebouw, consultgebouw, hotelgebouw, onderzoeksgebouw, het bedrijfsgebouw en een Hot Floor gebouw met onder andere operatiekamers en de intensive care. Het binnenterrein is groen en biedt een natuurlijk uitzicht.

Helende omgeving in het groen
In het ontwerp van het ziekenhuis staat een helende en groene omgeving centraal. Het Rotterdamse architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra heeft een omgeving gecreëerd die patiënten op hun gemak laat voelen, wat een positieve bijdrage levert aan de behandeling. Het helende aspect komt tot uiting in de warme uitstraling van het gebouw en het gebruik van natuurlijk ogende materialen. Kenmerkend is ook de verbinding van het ziekenhuis met zijn omgeving: in het bouwkundige ontwerp en het interieur is continu aandacht voor de natuur. Die verbinding wordt versterkt door het gebruik van materialen die de natuur weergeven, waaronder een verticale plantenwand in de centrale hal en de levensgrote landschapsfoto’s uit de regio in de wachtruimten.

“Belangrijk bij het ontwerpen van een ziekenhuis is dat de patiënt zich op zijn gemak voelt in het gebouw,” zegt Henk de Jong, architect en directeur bij Gortemaker Algra Feenstra. “We hebben daarom zoveel mogelijk geprobeerd ons in te leven in de patiënt om zo een prettige en helende omgeving voor hem te creëren.” In het hotelgebouw ligt het accent op gastvrijheid. De kamers zijn sfeervol ingericht, met grote ramen tot op de vloer en waar mogelijk met een Frans balkon, zodat de patiënt vanuit zijn bed contact houdt met buiten. Door het gebruik van een vloer met houtstructuur en chique, bruine gordijnen oogt de kamer van de patiënt als een hotelkamer.

Mensgericht ziekenhuis
Opvallend in het ontwerp is dat het facilitair en medisch ondersteunend centrum vrij staat op het terrein van Bernhoven. Dit gebouw is ondergronds verbonden met het ziekenhuis, waardoor de bevoorrading aan het oog van de patiënt wordt onttrokken. Jaarlijks vinden er meer dan 40.000 opnames plaats in Bernhoven waarvan circa 18.000 dagopnames zijn. Het aantal eerste polikliniekbezoeken is meer dan 133.000. Bernhoven streeft er naar om in 2016 het meest mensgerichte ziekenhuis van Nederland te zijn, waar zowel patiënten als medewerkers centraal staan. Samen met hun zorgpartners biedt het ziekenhuis allesomvattende zorg aan de patiënten. De basiszorg heeft een focus op ouderenzorg, totale vaatzorg, het bekkenbodemcentrum en het Regionaal Pijn Centrum Bernhoven.


Deel dit project
dJGA   DSCN4936_ShiftN_l DSCN4897 Ziekenhuis Bernhoven interieur Ziekenhuis Bernhoven binnentuin Ziekenhuis Bernhoven gevel