Vernieuwd Dr. Nassau College te Assen in gebruik

12 maart 2015

Creatieve ingreep maakt gebouw klaar voor onderwijs van nu en komende veertig jaar.

Het vernieuwde Dr. Nassau College wordt vandaag om 15:00 uur officieel geopend door Maurice Hoogeveen, wethouder bij de Gemeente Assen. De locatie Penta van het Dr. Nassau College aan de Industrieweg in Assen heeft zijn monumentale allure terug. Dankzij een creatieve ingreep in het hart van de school is het gebouwoppervlak iets teruggebracht; een beschut ontmoetingsplein en een droogloop kwamen ervoor in de plaats. Meest in het oog springend is de frisse, kleurrijke uitstraling en het aantrekkelijk groene, glooiende terrein en water rondom de school.

Nieuw leven voor monumentaal pand
Al bij het eerste bezoek aan het College constateerde Gortemaker Algra Feenstra dat bij de gewenste verbouwing meer te doen viel dan het terugbrengen van het gebouwoppervlak alleen. Het gebouw had een grootschalige indeling en het beeld werd sterk bepaald door hoge hekken en grauw asfalt, fietsen en auto’s. Binnen in de school vielen vooral de donkere vloer en plafond en de minimale lichtinval van buiten op. In alle opzichten moest de school een nieuw leven krijgen voor het onderwijs van nu en de maatstaven van de komende veertig jaar.
Ellen Bisschoff, senior architect bij Gortemaker Algra Feenstra, schrok niet van wat ze aantrof. “Als architecten zagen wij vooral het oorspronkelijke heldere ontwerp. Het was voor ons een bijzondere uitdaging om het monument weer te laten stralen zoals het oorspronkelijk was bedoeld.”

Creatieve ingreep
Na overleg met de gemeente Assen, de Monumentencommissie Drenthe en een stedenbouwkundige, bleek elke partij een ander deel van het schoolgebouw voor sloop voor ogen te hebben. De school zelf hechtte vooral aan kleinschaligheid en suggereerde een opdeling in twee aparte schoolgebouwen, elk met een eigen identiteit en met gescheiden ingangen voor het Vakcollege en de MAVO. Gortemaker Algra Feenstra bedacht daarop een creatieve ingreep die aan de wensen van alle partijen tegemoet kwam: sloop van het middendeel van de begane grond met behoud van de staalconstructie. De contouren van het monument zijn daardoor intact gebleven, met als bonus een nieuw, beschut ontmoetingsplein en een droogloop in het hart van de school.

Daglicht
Om meer licht in het gebouw te halen, ontwierp Gortemaker Algra Feenstra hoge matglazen gevels grenzend aan het ontmoetingsplein. Voor extra daglicht werd het trappenhuis opgebroken; het onderste deel werd vervangen door een houten tribune waarop leerlingen kunnen zitten. Onder de tribune zijn toiletten, bergingen en spreekkamers ondergebracht. Nieuwe, witte plafonds, het gebruik van hout en heldere kleuren maken de lichtere beleving compleet.

Kleuren als identiteit
DJGA ontwierp de gevels en wanden in het schoolgebouw in verschillende kleuren om de identiteit van de verschillende gebouwdelen van de school te accentueren. Gerenoveerde gevels hebben hun oorspronkelijke wit- en grijstinten grotendeels behouden. De nieuwe gevels aan het ontmoetingsplein hebben elk een eigen kleurenpalet, dat in het achterliggende gebouwdeel terugkomt op de wanden van lokalen en op gangwanden en -deuren.
Menno den Hollander, directeur van het Dr. Nassau College, is zeer tevreden met het vernieuwde schoolgebouw. “Door de natuurlijke opdeling van het gebouw heerst er rust in de school, terwijl er 900 leerlingen aan het werk zijn. Wij zijn in het lichte en kleurige gebouw veel beter in staat ons onderwijs en begeleiding vorm te geven.”

Meer water en groene glooiingen
Ook de directe omgeving van de school werd door Gortemaker Algra Feenstra flink onder handen genomen. De bestaande hekken op het terrein pal vóór het gebouw werden weggehaald om plaats te maken voor water. Nieuw aangelegde glooiingen rondom de school onttrekken fietsen en auto’s aan het zicht. Het resultaat is dat het monument op een glooiend groen terrein lijkt te staan waardoor het veel meer tot zijn recht komt.

Feiten en cijfers
De locatie Penta van het Dr. Nassau College is een school voor voortgezet onderwijs voor MAVO en VMBO, richtingen Techniek (metaal en elektro, en bouw, wonen en interieur), Zorg en welzijn, Administratie en Consumptieve Technieken. De school is gehuisvest in de voormalige ‘Technische School voor Assen en omstreken’ en is aangewezen als provinciaal monument. Het is gebouwd in 1967-1968 naar ontwerp van de architectenformatie Nijenhuis, Nieman, Steeneken en Ebbinge.

Lees hier meer over het Dr. Nassau College


Deel dit project
Opening Dr Nassau College 6De tribunetrap versterkt de relatie tussen de hal en de hoogbouwEen droogloop verbindt de twee losgemaakte scholen nachtbeeld grootDr Nassau college locatie Penta 04