NL | EN | FR

SEH en ambulanceoverkapping St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein in gebruik genomen

23 maart 2015

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft begin dit jaar de volledige Spoed Eisende Hulp (SEH) in gebruik genomen. Medio 2014 was de ambulanceoverkapping en het High Care deel al operationeel.

Het totale plan omvat de Huisartsenpost Nieuwegein, onderdeel van Primair Huisartsen, de low care en de high care van het St. Antonius en een observatorium. Met een totale oppervlakte van 2.200 m2, 7 gedeelde low care/huisartsenkamers, een brandwonden kamer, een Fast Track Kamer, een gipskamer, 14 high care kamers en 2 traumakamers heeft het St. Antonius een flinke uitbreiding van de capaciteit gerealiseerd.

De opzet van het plan is gebaseerd op een scheiding tussen low en high care. Low care patiënten gaan via receptie, wachtruimte voor, triage, wachtruimte na naar de verschillende onderzoekskamers. High care patiënten gaan direct vanuit de ambulance naar de high care afdelingen. De trauma kamers hebben een directe toegang vanuit de aan de gevel gelegen gang. Tussen de afdelingen liggen gedeelde ruimten zoals apotheek en röntgenkamer. In de periferie liggen de ondersteunende kantoren, kleedruimten en opleidingsruimten.

Centraal op beide afdelingen ligt een teampost in een ovaal gevormde ruimte. De transparante wanden van de teampost geven rondom een goed overzicht op alle eromheen gelegen onderzoekskamers. Er is veel aandacht besteed aan de akoestiek waardoor in de hectiek die soms kan plaatsvinden geen geluidsoverdracht is tussen de werkruimten in de teampost en de patiëntenkamers ertegenover. De witte hoogglans wanden van de teamposten in combinatie met de grote transparantie van zowel teampost als onderzoekskamers zorgen voor een heldere overzichtelijke afdeling.

Het observatorium met de familiekamer ligt in het rustige deel aan het eind van de afdeling. De traumakamers zijn beide voorzien van vaste röntgenapparatuur, daarnaast is er op de afdeling rekeningen gehouden met een mogelijke uitbreiding van de beeldvormende apparatuur (CT).

De ambulanceoverkapping is een 20 x 20 m2 groot lichtdoorlatend dak op een staalconstructie. In basis biedt deze overkapping ruimte aan 5 ambulances, echter op piekmomenten kunnen er zeker 10 staan.

Lees hier meer over St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein


Deel dit project
JV-20150313-0017  JV-20150313-0011 JV-20150313-0027JV-20150313-0012