NL | EN | FR

Protonenkliniek in Nederland: HollandPTC

11 juli 2013

Nieuwe behandeling in de strijd tegen kanker

HollandPTC staat voor ‘Holland Particle Therapy Centre’. Onder deze naam wil het consortium bestaande uit LUMC, Erasmus MC en TU Delft protonentherapie in Nederland introduceren. Het compacte gebouw, ontworpen door Gortemaker Algra Feenstra, biedt ruimte aan zowel een optimale behandeling als aan onderzoeksprojecten. Op dit moment moeten Nederlandse patiënten naar het buitenland reizen om met protonen behandeld te kunnen worden. Naar verwachting kunnen vanaf 2016 patiënten behandeld worden in het centrum dat in Delft gebouwd zal worden. In HollandPTC zullen ongeveer 600 kankerpatiënten per jaar behandeld worden.

Het ontwerp van HollandPTC combineert een patiëntvriendelijke omgeving, waarin daglicht en groen belangrijke rollen spelen, met de modernste apparatuur. Het ontwerp is tot stand gekomen na uitgebreide discussies met de toekomstige gebruikers van het gebouw, waaronder artsen en verpleegkundigen. Ook is de feedback van patiënten meegenomen.

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met kanker. Velen van hen hebben radiotherapie nodig. Toch ontbeert Nederland een nieuwe generatie radiotherapie die in landen als de VS en Duitsland al uitgebreid wordt toegepast: protonentherapie. Protonen zijn minuscule deeltjes die bij uitstek geschikt zijn voor het bestralen van tumoren op een moeilijk behandelbare plaats, en voor jongere kankerpatiënten. De hoeveelheid straling die in omliggend gezond weefsel terecht komt, kan sterk gereduceerd worden ten opzichte van “gewone” radiotherapie. Dit verhoogt de kans op genezing en vermindert de kans op bijwerkingen van de behandeling.


Deel dit project
djga_ooghoogte exterieur_v3 met logosdjga_vogelvlucht exterieur_v2djga_ooghoogte interieur_v3 met logos (groot)