NL | EN | FR

Ontwerp voor nieuw medisch centrum te Bilzen

17 juli 2018

De design&build opdracht voor het nieuwe dagziekenhuis AZ Vesalius is gewonnen door Gortemaker Algra Feenstra in samenwerking met STRABAG. Dit nieuwe project komt op een steenworp afstand van het bestaande centrum dat zich aan de rand van de historische stad Bilzen bevindt.

Het compacte ontwerp bevat onder andere het chirurgisch dagziekenhuis, operatiekamers, polikliniek, huisartsenpost, diagnostische ruimtes en een ondergrondse parkeergarage. Deze parkeergarage is tevens door de stad te gebruiken na sluitingstijd van het ziekenhuis. Voor de parkeergarage is een ruime kolomstructuur gekozen waardoor optimaal kan worden geparkeerd. Deze kolomstructuur is tevens zeer flexibel voor het bovenliggende ziekenhuis, waar deze op verschillende manieren kan worden ingevuld, nu en in de toekomst.

Een lineaire opzet biedt ruimte aan uitbreiding op termijn waarbij de zonering van niet-publiek – semi-publiek en publieke ruimtes kan worden gehandhaafd. De orthogonale gangstructuur komt aan alle zijden uit op de gevel waardoor oriëntatie voor patiënt en medewerker door daglicht gewaarborgd is.

De oriëntatie vanuit stedenbouwkundig oogpunt wordt bewerkstelligd door de ingang van het gebouw duidelijk te markeren door een geheel glazen zigzag gevel. Deze zigzag gevel komt voort uit de schuine lijn uit de stedelijke context. De gevel wordt nog extra geaccentueerd door de technische ruimte bovenop het dak waar dezelfde belijning voort gezet wordt.

Dit integrale ontwerp is als team ontwikkeld door Gortemaker Algra Feenstra, STRABAG, Spie, SDKE en Interflow.


Deel dit project