NL | EN | FR

Logistiek Platform Leuven

10 september 2012

Deze zomer heeft de Nederlands-Belgische architectencombinatie AR-TE / Gortemaker Algra Feenstra / STABO de opdracht verkregen voor het ontwerp van het Logistiek Platform voor UZ LEUVEN / KU Leuven (Universitaire Ziekenhuizen Leuven).

De opgave bestond uit het samenbrengen in één gebouw van een aantal verschillende logistieke functies voor de campus Gasthuisberg. Centraal in het ontwerp staat de goederenontvangst met laad- en losplatforms, waaromheen magazijnen voor apotheek, postsorteercentrum, distributiekeuken en het afvalplein liggen. Het goederenplein is direct verbonden met de logistieke tunnels van de gehele universiteits- en ziekenhuiscampus. Op het bovenliggende niveau bevinden zich de productiekeuken, kleedruimtes en kantoren. Het buffermagazijn dat in een bestaand gebouw gehandhaafd blijft wordt als het ware ingepakt door het nieuwe gebouw. Het volume bevat vanaf het tweede niveau tevens een parkeergarage voor 360 auto’s.

De uitdaging was om enerzijds de functionele vraagstukken doelmatig en kostenefficiënt op te lossen en anderzijds een gebouwcomplex neer te zetten dat het stedenbouwkundige masterplan van de campus ondersteunt. Het ontwerp gaat uit van één gebaar, waarbij alle programmaonderdelen, bestaande en nieuwe, helder gestructureerd worden. Het gebouw volgt met een eenvoudige vormentaal de natuurlijke glooiing van het landschap, waarbij de functionele organisatie maximaal profiteert van de aanwezige hoogteverschillen. De gebouwmassa begeleidt de ringweg, terwijl ze tegelijk de expeditiehof afschermt. Dwars over het complex heen verbindt een aantrekkelijke wandelroute een hoger gelegen parkeerterrein met de toegang van de universiteit.

Het gebouw structureert hiermee dus niet alleen het programma, maar maakt onderdeel uit van het landschap. De materialisering van de gevel krijgt een technisch karakter met banden van zwart metaal, waartussen invullingen van afwisselend glas en vezelcementbeplating liggen.

De start van de uitvoering staat gepland voor het najaar van 2013.


Deel dit project
20120910 Logistiek Platvorm Leuven (5) 20120910 Logistiek Platvorm Leuven (6) 20120910 Logistiek Platvorm Leuven (4) 20120910 Logistiek Platvorm Leuven (3) 20120910 Logistiek Platvorm Leuven (1)