NL | EN | FR

Nieuwe parkeergarage MCS in bamboe verpakt

18 februari 2015

Ontwerp geeft gebouw dynamiek met natuurlijke gevelelementen

DJGA koos voor een gevel van bamboe uit het oogpunt van duurzaamheid. Het plantmateriaal is bijzonder sterk; omdat de bamboe is voorbehandeld tegen brand en houtrot, is verf niet nodig. Hierdoor verkleurt het hout op een natuurlijke manier tijdens het jarenlange verweringsproces. Het Medisch Centrum Slotervaart (MCS) bestaat uit het Antoni van Leeuwenhoek, het Slotervaartziekenhuis, Sanquin en Cordaan.

Levend bamboe
Om de beleving van een massief, hoog gebouw weg te nemen, is de onderste verdieping van de garage omgeven door levende bamboestruiken. De bladeren hangen binnen reikwijdte van passanten. De bovenliggende gevel is rondom afgewerkt met bamboepalen; omdat dit pas op de tweede verdieping begint, lijkt het gebouw te zweven. Als je erlangs loopt krijgt de gevel extra dynamiek door het waaierende patroon waarin de palen staan. Afhankelijk van de kijkhoek lijkt de gevel open of gesloten.

Accoya kozijnen
Het hoofdtrappenhuis van de garage is bewust als een rechtopstaande glazen doos tegen de kop van het gebouw geplaatst. Bezoekers van de garage zien zo direct waar de trappen zich bevinden. De kozijnen van het trappenhuis zijn gemaakt van onbehandeld accoya, een duurzaam gemodificeerde zachthoutsoort met vergelijkbare eigenschappen als hardhout. Net als de bamboepalen verweren de kozijnen van het trappenhuis daardoor op een natuurlijke manier.

Meer uitbreidingen volgen
Het ontwerp van de parkeergarage van MCS staat niet op zichzelf. Het gebouw heeft een centrale plek in het beeldkwaliteitsplan voor het Antoni van Leeuwenhoek, het Slotervaartziekenhuis, Sanquin en Cordaan. Het plan, eveneens ontworpen door Gortemaker Algra Feenstra, creëert meer synergie tussen toekomstige uitbreidingen van de ziekenhuizen. De eerstvolgende uitbereiding is een brede wandelboulevard die de garage flankeert.

Feiten en cijfers
De nieuwe parkeergarage van MCS heeft een totale oppervlakte van 3200 m2 en biedt plaats aan 1196 auto’s. Het gebouw ligt volledig bovengronds en wordt de komende jaren verder uitgebreid. Gortemaker Algra Feenstra maakte het ontwerp in opdracht van Ballast Nedam, dat het gebouw uitvoerde als Design & Construct opdracht voor MCS. De bamboe werd geleverd door Bamboe Bouw Nederland.


Deel dit project
118.007 AvL MCS Parkeergarage_TSaariste-022118.007 AvL MCS Parkeergarage_TSaariste-004118.007 AvL MCS Parkeergarage_TSaariste-076118.007 AvL MCS Parkeergarage_TSaariste-042 118.007 AvL MCS Parkeergarage_TSaariste-073