NL | EN | FR

Lezing Gezonde Scholen

03 oktober 2017

Woensdag 11 oktober aanstaande zal Rien Trouborst, architect bij Gortemaker Algra Feenstra, een lezing houden in het kader van een inspiratiesessie van Gezonde Scholen. Het centrum voor Gezonde Scholen focust op de verbetering van het binnenklimaat in scholen en het creëren van een aangename en optimale leer- en leefomgeving.Het onderwerp van de inspiratiesessie is het Óscar Romerocollege in Dendermonde. Deelname is gratis maar het aantal plaatsen is beperkt, dus meld u snel hier aan.

Scholen die volledig op zichzelf staan worden steeds zeldzamer. Door fusies daalde hun aantal in vier jaar met 10 procent. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil de schaalvergroting verder stimuleren en werkt momenteel aan een decreet ‘bestuurlijke optimalisatie’ waarin de krijtlijnen hiervoor geschetst worden. Door te fuseren kunnen scholen hun organisatie efficiënter beheren, zijn ze in staat een professionelere structuur op te zetten en hebben ze meer draagkracht voor investeringen in infrastructuur.

Het Óscar Romerocollege in Dendermonde is zo’n nieuwe samenwerkingsschool. Acht scholen werden in het nieuwe college geïntegreerd. Kinderen en jongeren kunnen er terecht van in de kleuterschool tot het einde van hun secundaire studies. De school biedt aso, bso en tso aan op verschillende campussen in de stad. Eigen aan deze school is de organisatie in domeinen, waarin de studierichtingen worden samengebracht volgens interessegebieden. Crevits noemde het college ‘een vlaggenschip van het gemoderniseerd toekomstonderwijs’.

Leerlingen van de eerste graad kregen onderdak in de nieuwbouw die gerealiseerd werd via de publiek- private samenwerking Scholen van Morgen. Campus Nachtegaal heeft een eigentijdse uitstraling met frisse en speelse kleuren en veel glas, en bestaat uit een groot lesgebouw en een sportgebouw. De pleinen en de bijzondere overdekte promenade zorgen ervoor dat de campus naadloos aansluit bij het historisch centrum van de stad.

Een looproute verbindt de gebouwen met elkaar en met de omgeving. Het onderwijsgebouw is opgebouwd rondom een vide met doorgaande trap en een opening aan de zuidzijde, waardoor daglicht ruim in het hart van het gebouw valt en het contact met de buitenwereld vergroot. Door de flexibele opzet kunnen in de toekomst meer studieplekken gecreëerd worden in het kader van competentiegericht onderwijs.

Programma:
13u30    Ontvangst met koffie en zoet. Exclusief bezoek aan het Óscar Romerocollege

14u30    Gezonde Scholen, daar bouwen we samen aan Anneleen Vandenberk, Centrum voor Gezonde Scholen

14u45    8 Dendermondse scholen worden één grote samenwerkingsschool Hans Vanhulle, Directeur Óscar Romerocollege

15u15    Leerlingen en leraren stimuleren met een modern en fris ontwerp Rien Trouborst, Senior architect Gortemaker Algra Feenstra

15u50    Afsluitende netwerkborrel

Doelgroep:
Schoolbesturen, facilitair managers, architecten, advies en studiebureaus, aannemers, steden en gemeenten

Locatie:
Óscar Romerocollege
Noordlaand 51
9200 Dendermonde

Parkeren:
Parkeren op de speelplaats. Toegang via de blauwe poort op de Noordlaand, Indicatief kruispunt GPS: Noordlaan/Nachtegaalstraat.


Deel dit project