NL | EN | FR

Koning Willem-Alexander opent C.T. Stork College

27 september 2018

Koning Willem-Alexander heeft een bezoek gebracht aan het C.T. Stork College in het kader van het 150-jarig bestaan van Hengelo als techniekstad. Gortemaker Algra Feenstra heeft het C.T. Stork college in samenwerking met Morfis ontworpen.

Het VMBO college werd symbolisch geopend door koning Willem-Alexander en twee leerlingen door de onthulling van een kunstwerk. Na de officiële handeling ging de koning in gesprek met leerlingen van de school. Het programma tijdens de opening bestond uit enkele muziekstukken met een oorspronkelijke tekst van C.T. Stork, het bekende bedrijf uit Hengelo waar de school naar vernoemd is. Het is 150 jaar geleden dat C.T. Stork startte met de onderneming in Hengelo, de basis voor de maakindustrie in Twente.

Stoere industriële beleving als ontwerp
De locatie ligt aan de noordzijde van Hengelo tussen de stad en de A1 en kent zo een landschappelijke zijde en een stedelijke zijde gericht op de aangrenzende woonwijk. Die verdeling is in het ontwerp terug te zien in zowel de vormgeving als in de verdeling van de verschillende onderwijsrichtingen. Een golvende gevel verbeeldt de landschappelijke elegantie en een strakke rechte gevel de stoere industriële beleving.

Aan deze zuidzijde liggen de praktijklokalen hout, bouw, industriële techniek, practicumlokalen en economie. Aan de golvende entreezijde liggen de leer-werk-huizen en de clusters zorg en welzijn en kunst en cultuur. Tussen deze twee werelden ligt een atrium waarin de verbindingen tussen de verschillende disciplines worden gelegd. Letterlijk door middel van bruggen door de ruimte maar ook figuurlijk door een podium, een tribunetrap en de kantine van de bovenbouw.


Deel dit project