NL | EN | FR

Kindcentrum De Driehoek officieel geopend

15 januari 2014

Jenaplan Kindcentrum De Driehoek in Dordrecht, ontworpen door Gortemaker Algra Feenstra, is officieel geopend. Wethouder Bert van de Burgt opende op 15 januari het nieuwe gebouw van kindcentrum De Driehoek. Het architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra is verantwoordelijk voor het bouwkundig, constructief en interieurontwerp van het milieuvriendelijke en toekomstbestendige gebouw.

In het nieuwe pand gaan leerlingen rechtstreeks vanaf het schoolplein de klas in. Dat is wat het gebouw bijzonder maakt. De nieuwe basisschool heeft geen hoofdingang, maar voor elke groep een aparte entree. Zo kunnen de groepen vanuit een eigen halletje direct naar hun klaslokaal. Dit zorgt voor een vrije centrale binnenruimte waar de kinderen in alle rust kunnen leren, spelen en werken. Het nieuwe schoolgebouw heeft een oppervlakte van circa 1.850 m² en huisvest Openbare Jenaplan basisschool De Driehoek met twaalf klassen, een peuterspeelzaal van SDK Kinderopvang en buitenschoolse opvang van COKD Kinderopvang.

Boomhut en leeszolders
Functionaliteit en toekomstgerichtheid spelen een belangrijke rol in het ontwerp van de basisschool. Het concept maakt veranderingen en andere toepassingen van het gebouw mogelijk in de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer functies of het onderwijsconcept van de school wijzigt.

In het centrum van het gebouw bevindt zich het studieplein van de basisschool. De indeling is door verplaatsbare meubels eenvoudig te wijzigen. “Hierdoor kunnen er in het studieplein lesruimtes met leerpleinen, werkplekken en computerplekken worden gecreëerd,” aldus Roelof Gortemaker, senior architect en directeur bij Gortemaker Algra Feenstra.

“Om de ruimte meer sfeer te geven, hebben we per twee klassen een intiem leeszoldertje gecreëerd. Ook komt er nog een boomhut op het studieplein waar leerlingen kunnen spelen.”

Er zijn individuele leerplekken aanwezig en ruimtes om in kleine groepjes te werken. “Door de open en lichte ruimte is het studieplein een fijne plek om te werken en een goede aanvulling op de klaslokalen,” licht Gortemaker toe.

Herkenbaar ontwerp in het groen
De natuur heeft een belangrijke functie in het kindcentrum. Bij De Driehoek zijn eerlijke materialen gebruikt. De constructie blijft in het zicht door de houten spanten en kolommen, het houten dakbeschot, de kozijnen en vitrines en de betonnen vloer. Op het schoolplein is een natuurspeeltuin gecreëerd waar kinderen spelenderwijs leren respect te hebben voor bomen en planten. Kinderen kunnen spelen met boomstammen, hutten maken van wilgentakken en zelfs een eigen moestuintje bijhouden. Het regenwater wordt opgevangen in regentonnen en door leerlingen gebruikt om de moestuintjes water te geven. Het uitgesproken ontwerp van het kindcentrum is herkenbaar aan zijn gewelfde vegetatiedak en gebogen gevel. Dit geeft de school een vriendelijk gezicht in de wijk.

Lees hier meer over dit project: Kindcentrum De Driehoek


Deel dit project
foto opening Driehoek foto opening de Driehoek