Holland Particle Therapy Centre in Delft officieel geopend

04 december 2018

In opdracht van HollandPTC heeft Gortemaker Algra Feenstra het behandelingscentrum voor protonentherapie ontworpen. Afgelopen vrijdag vond de officiële opening plaats. Het medisch centrum is een samenwerking tussen TU Delft, EMC, LUMC, VUmc, AMC en Antoni van Leeuwenhoek.

Naast de behandeling van patiënten, speelt het medisch centrum ook een belangrijke rol in het wetenschappelijk onderzoek naar bestraling met protonen. Het gebouw beslaat circa 8.000 m2. In de protonenkliniek kunnen jaarlijks circa zeshonderd kankerpatiënten worden behandeld.

Het welzijn van de patiënt staat centraal
Het state of the art ontwerp plaatst de modernste hightech apparatuur in een humane omgeving waar patiënten zich op hun gemak kunnen voelen. Het heldere gebouw geeft vorm aan hoogwaardige gespecialiseerde zorg met een menselijke maat, waarbij het welzijn van de patiënt centraal staat. De groene en open ruimtes in het gebouw zorgen ervoor dat er volop daglicht naar binnen komt. Dit komt het herstel en welbevinden van de patiënt ten goede.

Transparantie
Het ontwerp ademt transparantie en rust. Zo kijk je door de glazen gevel vanuit de centrale ontvangstruimte uit over het voorplein en het water waarmee de kliniek is omgeven. HollandPTC beschikt over drie bestralingsruimtes, een aparte bestralingsruimte die gereserveerd is voor onderzoeksdoeleinden, een dagbehandelingsruimte en een buitenterras. Het gebouw is voorzien van een isolerend vegetatiedak dat regenwater buffert en zuivert. Ook dempt dit geluiden van buitenaf, wat bijdraagt aan de serene rust dat het ontwerp ademt.

Humane omgeving
“Belangrijk bij het ontwerpen van een bestralingskliniek is dat de patiënt wordt opgevangen in een geruststellende en humane omgeving. De patiënten die hier komen zijn ziek en gespannen. We willen dat de patiënten en hun familie zich op hun gemak voelen in het gebouw, dat was ons uitgangspunt bij het ontwerp,” aldus Rob Bouwmeester, senior architect bij Gortemaker Algra Feenstra. “We hebben in het ontwerpproces niet alleen goed geluisterd naar de toekomstige gebruikers van het gebouw, waaronder artsen, verpleegkundigen en patiënten, maar ook naar de technici. Hun voorkeuren en wensen zijn verwerkt en afgestemd in het ontwerp.”


Deel dit project