NL | EN | FR

Start onderzoeksfase reactiverend ziekenhuis

07 september 2018

Deze week hebben wij in samenwerking met Diakonessenhuis Zeist en TNO het ‘reactiverend ziekenhuis’ geopend. Door ruimtelijke ingrepen wordt het voor oudere patiënten gestimuleerd om te bewegen. Daardoor komen ze aanzienlijk gezonder het ziekenhuis uit.

Eén van de patiënten van de afdeling opende de nieuwe afdeling door een lint door te knippen in aanwezigheid van onder andere Martijn Wiesenekker, lid Raad van Bestuur, en Femke Feenstra, partner van Gortemaker Algra Feenstra.

Uit onderzoek blijkt dat bedrust al op korte termijn leidt tot een forse afname van de gezondheid: afname van spierkracht en meer complicaties tijdens een ziekenhuisopname. Bij oudere, kwetsbare patiënten is die achteruitgang vaak onomkeerbaar. Mensen komen dan slechter het ziekenhuis uit dan ze erin zijn gegaan en komen ook niet meer terug op hun oude niveau. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Wij zijn een onderzoek gestart naar wat daar in de inrichting aan te doen is, in samenwerking met het Diakonessenhuis in Zeist en TNO. Wij zijn dit onderzoek gestart in opdracht van het SBIR programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Stimuleren van beweging
Op de afdeling Geriatrie in Zeist hebben we een aantal ruimtelijke ingrepen gedaan die de beweging van de patiënten stimuleert. Komend jaar volgen en meten we de resultaten, zodat we straks nog meer inzicht hebben in wat de ruimte bij kan dragen aan het in beweging brengen van de patiënten.
Er zijn aanpassingen op drie niveaus. De eerste aanpassing is ‘van bed naar kamer’. Aanpassingen in de kamer zorgen ervoor dat patiënten hun bed willen verlaten en actiever zijn tijdens het ziekenhuisverblijf. Het tweede aanpassingsniveau is ‘van kamer naar gang’. De gang op een verpleegafdeling is vaak een anonieme ruimte waar je als patiënt niet veel te zoeken hebt. We hebben de gang een meer welkom gemaakt met nissen waar van alle te doen en te beleven is. Ten slotte is er een aanpassing op het niveau ‘van gang naar afdeling’. We hebben meer en gevarieerder gezamenlijke ruimtes gerealiseerd, waarin patiënten meer mogelijkheden hebben om te bewegen of juist te relaxen.

Marion Konijnenbelt, verpleegkundige op de verpleegafdeling Geriatrie in Zeist: “We vinden het belangrijk dat onze oudere patiënten zich veilig en makkelijk door ons ziekenhuis kunnen bewegen, en zich op hun gemak voelen. Daarnaast werken we aan reactiveren. Dit betekent dat een oudere zo actief mogelijk is tijdens de ziekenhuisopname. Beweging bevordert het herstel meer dan liggen. Daarom stimuleren we ouderen bijvoorbeeld om uit bed te komen als dat mogelijk is. Het doel is dat zij sneller naar hun vertrouwde thuisomgeving terug kunnen gaan”.

Femke Feenstra van Architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra: “Ons doel is om normale dagelijkse beweging te stimuleren, zonder dat patiënten daarvoor onnatuurlijke activiteiten hoeven te ondernemen.”


Deel dit project