NL | EN | FR

Eerste paal voor Woonzorgcentrum Allévo, Zierik7

18 februari 2020

Gistermiddag is de eerste paal geslagen voor het nieuwe woonzorgcentrum aan de noordzijde van Zierikzee. Het complex is het antwoord op het vraagstuk: ‘Wat maakt een tehuis een thuis’? Het antwoord op deze vraag is het uitgangspunt geweest voor het ontwerp van 93 voordeuren wat resulteert in een stervormige gebouwmassa waarbij het gebouw opgaat in het omliggende landschap.

Op 17 februari 2020 was het zover. Allévo bestuurder Ineke Dekker heeft met één druk op de knop de eerste paal in de grond van de nieuwbouwlocatie geslagen. Tevens heeft Allévo de afgelopen maanden een actie georganiseerd met de medewerkers, cliënten, vrijwilligers, partners en omwonende en hen gevraagd om mee te denken over een nieuwe naam. De naam Zierik7 heeft de contest gewonnen. De naam Zierik7 verwijst naar de omgeving van het nieuwe Woonzorgcentrum, de stad Zierikzee en naar de vormgeving van het nieuwe gebouw met zeven vleugels met appartementen. Het getal 7 wordt vaak als geluksgetal beschouwd en geluk is precies wat ook wij als architecten de bewoners willen bieden.

Eigenaarschap en zelfregie
De nieuwbouw voor Zierik7 heeft als doelstelling bewoners ook in de laatste fase van hun leven een eigen thuis te geven. Verschillende dwaalroutes zijn uitgestippeld, zodat de bewoners vrij zijn om zich te bewegen in het gehele complex. Voor mensen met dementie is dit belangrijk, omdat dit een gevoel van eigenaarschap en zelfregie geeft. Door het gehele gebouw zijn er herkenningspunten te vinden, zowel bij de woningen als de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw.

Landschapsontwerp
Tussen de vleugels van de stervormige gebouwmassa bevinden zich tuinen en pleinen die elk anders zijn ingericht. Het groen van de omgeving wordt zo het gebouw binnengetrokken. Bureau B+B maakt het landschapsontwerp en nam de diversiteit van de tuinen en een grote variatie aan wandelroutes als uitgangspunt. Een leunhek bij de atletiekbaan, oeverplanten en riet langs de vijver en terrassen aan de uiteindes van de woonvleugels voorzien de route van oriëntatiepunten.

Dit project is in samenwerking met landschapsarchitect Bureau B+B, hoofdaannemer Sprangers, adviseur installaties Techniplan, adviseur constructie SWINN.


Deel dit project
\