NL | EN | FR

Eerste paal voor uitbreiding Westfriesgasthuis geslagen

11 maart 2013

Patiëntvriendelijkheid staat voorop in ontwerp voor het Westfriesgasthuis van architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra

De officiële eerste paal voor de start van de nieuwbouw fase 2 van het Westfriesgasthuis te Hoorn is geslagen. Burgemeester Onno van Veldhuizen van de gemeente Hoorn deed deze handeling op woensdag 13 maart 2013. Gortemaker Algra Feenstra is verantwoordelijk voor het bouwkundig-, constructief- en interieurontwerp van het ziekenhuis in Hoorn. De uitbreiding van het Westfriesgasthuis omvat circa 21.000 m². Hiermee wil het ziekenhuis de zorgvraag in de regio West-Friesland in de toekomst opvangen en patiënten en bezoekers een prettige omgeving bieden. De oplevering wordt begin 2015 verwacht.

Patiëntvriendelijkheid staat voorop in het ontwerp van architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra. “In het ontwerp is extra aandacht besteed aan het comfort van de patiënt. Zo hebben de wachtruimtes grote ramen die overdag zorgen voor extra daglicht en waardoor de patiënt altijd zicht naar buiten heeft. Het gebouw straalt ook vertrouwen uit, zodat de patiënt in een prettige en moderne omgeving aan zijn herstel kan werken,” zegt Hans Liscaljet, architect bij Gortemaker Algra Feenstra. Daarnaast speelt duurzaamheid een belangrijke rol in de nieuwbouw van het Westfriesgasthuis. Door het gebruik van hogere isolatiewaarde in de gevels en de toepassing van warmte koude opslag (WKO) is het ziekenhuis duurzaam en gebouwd voor de toekomst.

Gortemaker Algra Feenstra heeft eerder nieuwbouwfase 1 met onder meer het GGZ centrum en de parkeergarage van het Westfriesgasthuis ontworpen, alsmede het recent in gebruik genomen centrum voor radiotherapie en oncologie op het terrein van het Westfriesgasthuis.

Uitbreiding voor de toekomst
De uitbreiding van het ziekenhuis is onderdeel van het nieuwbouwproject van het Westfriesgasthuis. De start van nieuwbouwfase 2 omvat het uitbreiden van de poliklinieken op de begane grond en eerste verdieping. Op de tweede verdieping komt een moeder-kindcentrum met kraam- en couveusesuites, zodat moeder en kind bij elkaar kunnen blijven na de bevalling. Op de derde verdieping worden het medisch microbiologisch laboratorium en klinisch chemisch laboratorium gerealiseerd.

De verpleegafdelingen bevinden zich op de vierde en vijfde verdieping. Deze sluiten aan bij de verpleegafdelingen van fase 1. Deze nieuwe verpleegafdelingen worden volledig afgestemd op het comfort van de patiënt. De afdelingen krijgen veel eenpersoonskamers met voldoende ruimte voor familie om te blijven slapen. Op de zesde en zevende verdieping van de uitbreiding komen de scopie-afdeling en dialyseafdeling.

Weinig overlast van werkzaamheden
In het souterrain wordt een logistieke gang gecreëerd die aansluit op de logistieke gang van fase 1. Hierdoor wordt het goederentransport gescheiden van de patiënten logistiek. Hier bevinden zich ook het centrale magazijn en de fietsenstalling voor het personeel. Ondanks dat de uitbreiding gedeeltelijk op het dak van de nieuwbouw uit fase 1 wordt gebouwd, zal deze weinig overlast geven doordat hier bij fase 1 van de nieuwbouw al rekening mee is gehouden. Het eerste deel van de nieuwbouw van het Westfriesgasthuis werd in 2003 geopend.


Deel dit project
20130311 wfg_fotomontage_03b-_extra_lagen_copy_low_res 20130311 foto20130311 13b_copy 20130311 11b_copy