NL | EN | FR

Eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België in gebruik genomen

19 november 2014

Vanaf maandag 17 november 2014 zijn de eerste patiënten opgenomen in het nieuwe Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Gent. 5 mei 2014 werd het gebouw officieel opgeleverd. FPC Gent is de eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België. Voor het ontwerp werd van Nederlandse expertise gebruik gemaakt. Gortemaker Algra Feenstra vormden samen met Abscis Architecten, Ingenieursbureau Derveaux, Ingenium en At Osborne het ontwerpteam.

FPC Gent is een gesloten instelling voor mensen die een strafrechtelijk feit hebben begaan waarbij hun psychiatrische stoornis een rol heeft gespeeld. Sodexo, in samenwerking met de Parnassia Groep uit Den Haag en FPC De Kijvelanden uit Poortugaal, gaat de kliniek exploiteren. Na de openbare aanbestedingsprocedure en de selectie van dit consortium, was het gebouw dus al ontwikkeld. “De veiligheid moet kunnen worden gewaarborgd vanuit de zorg, de zogenaamde ‘relationele beveiliging’”, zegt Machiel Polak, psychiater en voorzitter raad van bestuur bij De Kijvelanden forensisch psychiatrisch centrum.

“Wanneer de exploitant dus later aan tafel komt, dient het gebouw te beschikken over een bepaalde neutraliteit om het zorgplan zo goed mogelijk uit te kunnen oefenen. De verhouding tussen gevangenis en zorginstelling is bij het FPC Gent in goede balans. Het is een fris, licht en ruim opgezet gebouw met prettige kamers inclusief eigen sanitair.”

Marjan Verschuure, bestuurder bij Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), over FPC Gent: “Ik vind het een prachtig pand waar we trots op zijn. Dit gun je de geïnterneerden, een gebouw dat de beveiliging en bejegening ondersteunt.”

In de loop van 2015 zullen meer patiënten starten met hun behandeling in Gent. De kliniek biedt plaats aan 272 personen.

Lees hier meer over Forensisch Psychiatrisch Centrum.


Deel dit project
FPC Gent_TSaariste-036sFPC Gent_TSaariste-019sFPC Gent_TSaariste-018s