NL | EN | FR

Eerste forensisch psychiatrisch centrum in België geopend

07 mei 2014

Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent is officieel geopend. Het gebouw is op 6 mei geopend door de Belgische staatssecretaris voor Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten, minister van Justitie Annemie Turtelboom en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx. FPC Gent is de eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België. Voor het ontwerp werd Nederlandse expertise ingehuurd. Het Rotterdamse architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra creëerde openheid in een gebouw waar de bewegingsvrijheid beperkt is. Samen met Abscis Architecten, Derveaux, Ingenium en At Osborne vormen zij het ontwerpteam. De tbs-kliniek beslaat circa 30.000 m² en biedt ruimte aan 272 personen.

In het zorggebouw draait het om observatie, behandeling, verpleging en resocialisatie. Het ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra beeldt het behandeltraject uit als een soort slakkenhuis, waarin de patiënt geleidelijk aan richting de uitgang beweegt. Door de heldere indeling ondersteunt het ontwerp het therapeutisch proces. Het gebouw is opgebouwd rond een rechthoekige circulatiestructuur. Op drie van de vier hoekpunten bevinden zich woonpaviljoens in een V-vorm. Aan het paviljoen bij het vierde hoekpunt is de entree met de afdeling resocialisatie toegevoegd.

Open structuur in gesloten kliniek
De verschillen in hoogte, materiaalgebruik, kleuraccenten en ramen geven de scheiding weer tussen het woongedeelte en de behandelruimten. Met de grote raampartijen en dakkoepels valt zoveel mogelijk natuurlijk licht tot diep in de gangen en de werkplaatsen in de centrale ruimten. Lichtinval draagt bij aan de ruimtebeleving en creëert een open sfeer. De gevarieerde kleuraccenten in de gevel fleuren het gebouw op en fungeren als herkenningspunten.

Het FPC Gent ligt aan een groene linie waarop de minder beveiligde paviljoens uitkijken. De buitenruimte heeft een gemeenschappelijke tuin met sportfaciliteiten en biedt mogelijkheden voor patiënten om een (moes)tuin aan te leggen.

Bij het materiaalgebruik van het gebouw is rekening gehouden met de speciale vereisten voor een psychiatrisch centrum. Een deel van het complex is omgeven door een driedubbele muur. Het gebouw heeft extra verstevigde muren en beglazing en goed beveiligde deuren. Ook het interieur is hierop aangepast met slijtvaste rubberen vloeren en krasbestendige pleisters.

Nederlandse expertise
FPC Gent is de eerste grootschalige forensisch psychiatrische kliniek in België. In Nederland bestaat het concept van tbs-klinieken al langer. Daarom is de expertise en ervaring van Gortemaker Algra Feenstra bij het ontwerpen van complexe psychiatrische centra ingeschakeld. Gortemaker Algra Feenstra heeft in Nederland meerdere tbs-klinieken ontworpen, waaronder psychiatrisch centrum High Care in Oegstgeest waarvoor ze internationaal onderscheiden zijn met de Design & Health International Academy Award.

Bekijk hier het nieuwsitem van deredactie.be.


Deel dit project
20140506 FPC Gent Inhuldiging P566B.02
FPC01__FPC01__ Bron Argus photography_b

Bron: Argus photography